Turkse vrouwen beëindigen actie

De vijftien Turkse vrouwen die de afgelopen 39 dagen in hongerstaking waren, hebben vanmorgen hun actie beëindigd. Zij zeggen er van overtuigd te zijn geraakt dat politici geen positieve stappen meer willen nemen onder druk van de hongerstaking. De 31 Marokkaanse mannen die in hongerstaking zijn, gaan in elk geval tot dinsdag door.

Het initiatief van burgemeester Patijn om een adviescommissie van burgemeesters in te stellen en de steun die ze van allerlei organisaties hebben gekregen vormen voor de vrouwen een andere reden te stoppen. ,,Wij willen de politieke initiatieven om tot een brede oplossing voor de `witte illegalen' te komen, nu een kans geven'', aldus Sevilay, een van de vrouwen. Met hun hongerstaking eisten de Turkse vrouwen een verblijfsvergunning voor hen en hun gezinnen. Ze voldoen volgens eigen zeggen net niet aan de criteria van de witte-illegalenregeling. Illegalen die zes jaar achtereen minimaal tweehonderd dagen wit hebben gewerkt, kwamen in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Hoewel de vrouwen nog geen verblijfsvergunnning hebben afgedwongen, vinden ze dat ze veel hebben bereikt.

,,We hebben veel steun gekregen, van organisaties en politieke partijen. Wij geloven dat die steun menens is.'' Burgemeester Patijn, die zich intensief met de kwestie heeft beziggehouden, is opgelucht, zo laat een woordvoerder weten. ,,Hij is onze burgemeester'', zei Sevilay.

De vrouwen zeggen actie te blijven voeren. Ze zullen tot dinsdag in het pand van de Turkse vrouwenvereniging ATKB in Amsterdam blijven omdat dan het witte-illegalenprobleem in de Tweede Kamer wordt behandeld.

De vijftien vrouwen waren vanochtend vermoeid. Met bleke gezichten en ingevallen ogen luisterden ze naar verklaringen van raadsleden van de PvdA en GroenLinks.

Volgens de vertrouwensartsen was het een goed moment om te stoppen, omdat na veertig dagen grote lichamelijke en onherstelbare problemen kunnen ontstaan. ,,Ik ben heel zwak en heel moe. Ik wil aldoor slapen. Met zoveel mensen hier krijg ik het benauwd'', verklaarde Sevilay.

De PvdA en GroenLinks in Amsterdam hebben hun politieke doel van hun actie geadopteerd. ,,Wij adopteren niet hun actiemiddel, want een hongerstaking is een vreselijk middel'', aldus PvdA-raadslid B. Irik. GroenLinks en PvdA zullen de vrouwen de komende tijd begeleiden en toezien op het werk van de commissie van burgemeesters. Die gaat staatssecretaris Cohen (Justitie) adviseren over de mate van inburgering, de gezinssituatie en andere humanitaire omstandigheden van de naar schatting nog 900 witte illegalen die mogelijk in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Volgens E. Can van de Turkse vrouwenvereniging ATKB hebben de vrouwen meer bereikt dan aandacht voor hun problemen. ,,Zij hebben de vooroordelen ten opzichte van de vrouwen uit Turkije gebroken en zij hebben de feministische golf vergroot.''

Vanmiddag zouden Marokkanen actie voeren bij Nederlandse ambassades in verschillende landen tegen het `wrede beleid jegens de witte illegalen'. (ANP)