Tietmeyer hekelt Lafontaine

De president van de Bundesbank, Tietmeyer, heeft gisteren de afgetreden Duitse minister van Financiën, Lafontaine, gehekeld zonder hem bij naam te noemen. Financiële analisten hebben het plotselinge vertrek van Lafontaine positief ontvangen. De meeste Europese ministers van Financiën weigerden commentaar.

Een woordvoerder van de Europese Centrale Bank (ECB) liet, net als de Europese Commissaris voor Financiën Thibault de Silguy weten ,,niet van plan te zijn op het nieuws te reageren.''

Ook Bundesbankpresident Tietmeyer (tevens bestuurslid van de Europese Centrale Bank) weigerde in eerste instantie commentaar omdat het om een ,,politieke'' kwestie gaat. Gistermorgen — nog voor Lafontaine's ontslag — had Tietmeyer de Duitse minister van Financiën een nauw verholen veeg uit de pan gegeven. Tietmeyer riep alle politici nogmaals op om ,,alles in het werk te stellen om het vertrouwen in de euro te verstevigen.'' Gisteravond laat wilde Tietmeyer toch iets kwijt over Lafontaines onslag tijdens een prijsuitreiking in Bonn. ,,De stabiliteit van de euro wordt niet alleen bepaald door het monetair beleid, maar voor een groot deel ook door de ministers van Financiën van de lidstaten. Het maakt niet uit wie de opvolger van Lafontaine wordt. Het gaat om het beleid en de politieke inborst van de nieuwe minister van Financiën.''

Op de Ierse minister van Financiën Charlie McCreevy na — die het vertrek van Lafontaine ,,betreurde'' — weigerden de meeste andere ministers van Financiën in de Europese Unie commentaar.

Volgens veel analisten neemt de spanning in de eurozone door het vertrek van Lafontaine aanzienlijk af, omdat Duitsland door de politiek van Lafontaine steeds geïsoleerder in Europa kwam te staan. ,,Het ontslag van Lafontaine vergroot bovendien de kans op een eventuele renteverlaging door de Europese Centrale Bank'', aldus een analist het Britse belleggingshuis HSBC.

(AFP, AP, Reuters)