Student

Studenten en wetenschappers in Tilburg weten erg weinig van literatuur. Dat blijkt uit een enquête die Univers, het weekblad van de Katholieke Universiteit Brabant ter gelegenheid van de boekenweek hield onder honderd studenten en vijftig medewerkers van de universiteit.

Connie Palmen blijkt de bekendste schrijver onder Tilburgse studenten: vijfenveertig procent van de studenten was in staat een of meer van haar boeken te noemen. Minder florissant was het gesteld met de bekendheid van J.J. Voskuil. Vijfentachtig procent van de studenten wist niet wie dat was. Aan Voskuils leeftijd ligt dat vermoedelijk niet, want ook jongere schijvers bleken onbekend. Elf van de honderd studenten waren in staat een boektitel van Arnon Grunberg te noemen, maar niemand kende het werk van Manon Uphoff. Daarmee komen zij in de buurt van klassieke auteurs als Dostojevski (herkend door vijf procent van de studenten) en Franz Kafka (dertien procent).

De ondervraagden kregen ook een aantal boektitels voorgelegd. Het hijgend hert, het laatste boek van Gerard Reve, werd geïdentificeerd als `een café aan de Bredaseweg' en als een boek van Willy Vandersteen, de geestelijk vader van Suske en Wiske. Het bekendste boek bleek Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel te zijn, het werd herkend door veertig procent van de studenten. Bij de medewerkers was dat het enige boek waarvan de meerderheid de auteursnaam wist te noemen.

    • Arjen Fortuin