Strauss-Kahn: schulden arme landen kwijten

De Franse minister van Financiën en Economie, Dominique Strauss-Kahn, wil dat de schulden van de arme landen worden kwijtgescholden in ruil voor ,,een stringent overheidsbeleid'' van deze landen.

Hij hield zijn pleidooi in een vandaag gepubliceerd artikel in het Franse blad Libération.

,,Minder afhankelijkheid, een beter bestuur, dat is de ambitie van Frankrijk voor de ontwikkeling van het Zuiden'', zo schrijft Strauss-Kahn. De Franse bewindsman ontvangt vandaag vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties die hun plannen op het gebied van schuldkwijtschelding voor arme landen zullen presenteren.

Strauss-Kahn schrijft dat Frankrijk zijn plan voor kwijtschelding wil presenteren tijdens de komende top van de G7. Hij herinnert eraan dat al aan de G7-partners is voorgesteld ,,het beleid van kleine stapjes los te laten in ruil voor een initiatief dat genereus is, meer eisen stelt en waaraan iedereen in gelijke mate meedoet.'' (AFP)

Maar lastig wordt het vermogende cliënten absoluut niet gemaakt. Anders dan in Zwitserland hoeft er bij sommige juridische constructies zelfs geen schriftelijke registratie plaats te vinden. Een cliënt kiest een Treuhänder, een lokale beheerder, en als deze intermediair vervolgens ten behoeve van zijn cliënt een bankrekening onder nummer opent, stelt de bank geen verdere vragen. ,,Het is een kwestie van gedelegeerd vertrouwen'', zegt Schädler. ,,De bank kent de Treuhänder en die kent de klant. We zijn allemaal aan dezelfde wettelijke zorgvuldigheidsnormen gehouden.''