Squasher Eric Smit voelt zich een paria

Komend weekeinde wordt in Hoofddorp gestreden om de Nederlandse titel voor squashclubs. Eric Smit speelt niet mee bij favoriet Squash City, want hij is geschorst wegens een geruchtmakend interview.

Zijn ,,beste vriendjes'' spelen mee, dus zal squasher Eric Smit er zeker bij zijn als zaterdag en zondag om de Nederlandse clubtitel wordt gestreden. Zelf is de Amsterdammer sinds begin februari geschorst door Squash City, de grote favoriet voor de titel. Uitspraken in een vraaggesprek met Het Parool over drugsgebruik in het squash (,,Er wordt geblowd. Ik doe het zelf ook.'') en over vrouwelijke squashers (,,dik en aartslui''), werden Smit niet in dank afgenomen. Ook de tuchtcommissie van de Squash Bond Nederland (SBN) buigt zich binnenkort over de kwestie.

Manager Andrew Davidson van Squash City zegt dat hij niets anders kon doen dan Smit schorsen. Vooral sponsor Delta Lloyd was niet blij met de pittige uitlatingen. ,,Ik zeg niet dat ik het met alles eens was, maar tot aan het gedeelte over drugs was er niets aan de hand. Maar die opmerkingen konden echt niet'', zegt Davidson. De ploegleider spreekt over ,,een trieste dag'', toen hij Smit moest straffen. ,,Wat moet ik doen, heb ik hem gevraagd. `Je hebt me in de hoek gedreven.' Hij gaf me gelijk.''

Maar waarom kon de affaire niet met een waarschuwing worden afgedaan, vraagt Smit zich af. ,,Door die schorsing kreeg de zaak een te serieuze lading. Natuurlijk ben ik stom geweest. Maar ik heb toch ook veel goede dingen voor het squash gedaan? Daarom had ik op wat meer krediet gerekend. Ik word nu in de squashwereld met de nek aangekeken. Ik ben een paria.''

Hij kreeg een brief van de squashbond waarin staat dat het bestuur de tuchtcommissie heeft ingeschakeld. Smit zou de squashsport ,,in een bedenkelijk daglicht hebben gesteld''. Hij heeft er verder nog niets van gehoord. Op het bondsbureau in Zoetermeer verwacht men spoedig duidelijkheid. Als Smit wordt gestraft, kan hem dat in april zijn plek in de Nederlandse ploeg kosten voor de Europese kampioenschappen in Wenen. ,,Ik kan me dat niet voorstellen'', meent Smit.

Hij heeft tijdens een onderhoud bij de bond met technisch coördinator Hans Arends en bondscoach Sjef van der Heijden berouw getoond en ingestemd met een `werkstraf'. Smit zal jonge squashers toespreken en hen wijzen op de gevaren van roken en alcohol. Volgens Arends zou het om drie bijeenkomsten gaan, maar Smit wil niet verder gaan dan één optreden. ,,Ik hoef toch niet heel Nederland mijn excuses aan te bieden? Ik ben niet een of andere smerige zondaar.''

Voor Squash City is de uitspraak van de tuchtcommissie van groot belang. ,,Als hij zwaar wordt gestraft, is het moeilijk om met hem door te gaan'', zegt Davidson. Het liefste wil de manager dat Smit betrokken blijft bij de Amsterdamse club. Het is de bedoeling dat de ervaren speler talentvolle squashers gaat opleiden. ,,Er is momenteel een kleine vertrouwensbreuk, maar het zou dom zijn als door deze affaire een bom onder de plannen komt te liggen'', zegt Smit.

Ook als hij niet zou zijn geschorst, had Smit komende zondag in Hoofddorp niet in de finale meegedaan. Hij behoort niet tot het sterkste viertal van Squash City, waarin de Canadese wereldkampioen Jonathon Power het paradepaardje is. Maar mogelijk zou Smit wel op zaterdag in de halve finale hebben meegedaan. Davidson heeft hem nu uitgenodigd om als begeleider bij de play-offs aanwezig te zijn. ,,Eric is voor een groot deel verantwoordelijk voor de samenstelling van de ploeg. Hij heeft me ook voorgesteld aan Power. Als we winnen, dan mag ik na afloop wat in de microfoon zeggen en dan zal ik Eric zeker bedanken voor zijn inzet.'' Smit is er van overtuigd dat zijn club landskampioen wordt. ,,We hebben een waanzinnig team. In het slechtste geval wordt het in de finale tegen Van der Pluijm maar 3-2 voor ons.''

Op papier is Squash City beduidend sterker. De ploeg heeft drie spelers in de gelederen uit de top-elf van de wereld. Toch acht Erik van der Pluijm, de aanvoerder van de titelhouder uit Maastricht, zijn ploeg niet kansloos. ,,Het wordt nog heel spannend'', voorspelt hij. ,,Mijn mannen zijn sinds het begin van de competitie gestegen op de wereldranglijst en die van Squash City zijn gedaald.''

Als Smit in zijn ploeg had gezeten, zou Van der Pluijm hem wel hebben opgesteld. ,,Ik had hem de halve finale laten spelen. Dan was de lucht in één klap opgeklaard. Nu loopt hij daar straks rond en vraagt iedereen zich af hoe het nou precies zit. De hele zaak is opgeblazen.''