Solide en deskundig

De nieuwe Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, geldt als een trouwe aanhanger van bondskanselier Gerhard Schröder. Eichel, die het imago heeft van een saaie ambtenaar, is acht jaar minister-president van Hessen geweest. Maar tijdens de jongste verkiezingen in februari werd hij met zijn groene coalitiepartner weggestemd. Volgende maand had hij de staf moeten overdragen aan de christen-democratische Roland Koch, een `Jonge Wilde'.

Hans Eichel is de onbekende `Prominente' uit Kassel. Vijftien jaar lang was hij burgemeester in zijn geboortestad Kassel. Van 1969 tot 1972 was hij plaatsvervangend voorzitter van de Jusos, de jongerenorganisatie van de sociaal-democraten in een tijd dat de radicaal-linkse leider Karsten Voigt nog de revolutie predikte. Maar niemand van de protagonisten uit die tijd kan zich de naam van Eichel in dit verband herinneren.

Destijds al stond hij niet bekend als iemand die er uitgesproken meningen op nahield. Het grote optreden op een podium liet Eichel graag aan anderen over. Staat hij zelf in de schijnwerpers, zoals onlangs met Miss Hessen in zijn dienstwoning, kijkt hij al gauw erg ongelukkig als een gekwelde huisvader.

Eichel is als eens eerder gevraagd om minister van Financiën te worden in een door de SPD geleide regering in Bonn. Maar destijds voelde hij er niets voor omdat in Hessen verkiezingen voor de deur stonden.

Eichel wordt door kanselier Schröder zeer gewaardeerd. Tijdens de recente verkiezingsstrijd in Hessen, zei Schröder eens over Eichel: ,,Hij danst niet als Fred Astaire en hij zingt niet als Caruso''. Allesbehalve een glamour boy, maar iemand die vooral opvalt vanwege zijn grote financiële en economische kennis van zaken. Zo coördineerde hij onder andere het financiële beleid van alle door de SPD geleide deelstaten.

Volgens de linkse Berlijnse krant Tageszeitung heeft Eichel het charisma van een ,,natte noedel''. De conservatieve Frankfurter Allgemeine Zeitung ontdekte aan de minister-president de charme van een lokale districtsbestuurder.

Maar de Hessische politicus geldt vooral als ijverig, solide en betrouwbaar. Een berekenbare en zakelijke leider die niet onderschat moet worden. Hij geldt als iemand die in Hessen, een van de sterkste economische deelstaten van Duitsland, het vertrouwen van het bedrijfsleven geniet.

Partijvrienden noemen hem de ,,rode Realo'' (realist), die 's avonds thuis met zijn elektrische trein speelt, die cello speelt en aan wie geen schandaaltjes kleven. Eichel is een onbeschreven blad en als minister van Financiën wordt dat als een pluspunt beschouwd.