Snelst

Voor de liefhebbers presenteerde CMG deze week vijftien jaar groei van winst en omzet in een grafiek met een logaritmische schaal. Deze maatstaf voor explosieve groei was lang voorbehouden aan insektenplagen of griepvirussen, maar blijkt ook heel wel bruikbaar voor Nederlands snelst groeiende grote automatiseerder. Met zijn logaritmische schaal is CMG de concurrentie te snel af. Logisch, Getronics en Cap Gemini expanderen grofweg half zo snel.

Evenals de grote beursgenoteerde concurrenten realiseert CMG de omzettoename voor een belangrijk deel bij bestaande grote klanten (ABN Amro en KPN zijn de grootste). ,,Wij expanderen ten nadele van de kleine spelers'', verklaarde CMG-bestuursvoorzitter C. Stutterheim. De groei bij bestaande klanten kent grenzen. ,,Stel dat een klant bij jou een kwart van zijn relevante budget [voor informatietechnologie] heeft ondergebracht'' zegt Stutterheim. ,,Dan moet je soms niet veel meer verwachten.'' Er zijn volgens CMG grenzen aan de afhankelijkheid waarbij een afnemer zich nog comfortabel voelt.

Maar zijn de automatiseerders niet evenzeer afhankelijk van grote ondernemingen? De laatste hebben stuk voor stuk vaak honderden miljoenen uitgetrokken voor oplossing van het veelbesproken en gevreesde millenniumprobleem. Dat heeft automatiseerders tot op heden geen windeieren gelegd. Aanbieders en afnemers stevenen vol vertrouwen af op het einde van het millennium. Nu maar hopen dat de automatiseerders geen kleinigheidje zijn vergeten. Schadeclaims en de bijbehorende verliezen kunnen ook exponentieel groeien.