Shell beperkt in VS vrijheid dochter

Olieconcern Shell heeft gisteren de vrijheid van zijn grootste dochtermaatschappij, het Amerikaanse Shell Oil, sterk ingeperkt door een nieuwe reorganisatie.

Ook de bewegingsruimte van de Canadese dochtermaatschappij Shell Canada wordt beperkt. Dit heeft Shell vanochtend bekendgemaakt.

Twee van de belangrijkse activiteiten van Shell Oil, dat voor 25 procent bijdraagt aan de groepsomzet, worden onder controle van de wereldwijde businessorganisaties geplaatst. Daarbij gaat het om de takken Exploratie & Productie (van olie en aardgas) en Downstream Gas & Elektriciteit (verkoop van aardgas en productie en verkoop van elektriciteit).

Bovendien worden de technologie en het onderzoek voor Exploratie & Productie en de bijbehorende technische dienstverleningsorganisaties in Houston (Texas) en Rijswijk samengevoegd. De kantoren en laboratoria op beide locaties worden gehandhaafd, maar onder controle van een wereldwijd managementteam geplaatst.

Shell Oil had tot nu toe een grote mate van onafhankelijkheid binnen de Shell Groep. De hoogste topman, de voorzitter van het Comité van groepsdirecteuren, de Brit Mark Moody-Stuart, maakt deel uit van de directie in Houston en woonde regelmatig vergaderingen in de Verenigde Staten bij. Een groot deel van dat werk wordt nu geleid door een uitvoerend comité, aangevoerd door Phil Watts, de topman voor Exploratie & Productie en zijn collega Karen de Segundo, Shells topvrouw die de business Downstream Gas & Elektriciteit leidt.

Segundo wordt ook lid van het uitvoerende comité van Watts, die tevens lid van de groepsdirectie is. In een persbericht meldt Shell dat de reorganisatie de volledige steun heeft van de directie van Shell Oil.

Phill Watts zegt in een commentaar: ,,Deze belangrijke veranderingen worden doorgevoerd om de verantwoordelijkheden te verduidelijken en de effectiviteit van het management van Shells activiteiten over de hele wereld te versterken. Ook moet de reorganisatie bijdragen aan de verlaging van kosten en verbetering van de besluitvorming in het huidige, moeilijke klimaat voor de olie-industrie (de lage olieprijzen).''

Topman Jack Little van Shell Oil meent dat ,,deze herstructurering ons zal helpen wereldwijd beter te concurreren en in te spelen op de veranderende en meer competitieve markten.''