Selectie: Televisie

B&W. Terugblik met Tweede-Kamerlid voor de PvdA Rob van Gijzel – in de wandelgangen Bijlmerboy – op de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie. Ned.3, 19.24-19.52u.

Netwerk. Ook in deze actualiteitenrubriek de verhoren over de Bijlmerramp. Ned.1, 20.29-21.01u.

Nova. Aandacht voor de beëindiging van de hongerstaking van de 15 Turkse vrouwen in Amsterdam, een gesprek met de Chinese dissident Wei Jingsheng die meent dat koningin Beatrix niet op staatsbezoek naar China moet en de laatste dag van de verhoren over de Bijlmerramp. Ned.3, 22.31-22.56u.

DOCUMENTAIRES

Reportage. Vele senioren maken met plezier gebruik van bootreizen waarbij ze accijnsvrij goederen kunnen kopen. De EU wil nu een einde maken aan dit soort reisjes. Duitsl.2, 21.15-21.45u.

Timewatch. Herhaling van de documentaire over de Trajanuszuil in Rome, een monument dat negentien eeuwen heeft overleefd en waaraan een stukje Romeinse geschiedenis onder keizer Trajanus is af te lezen. BBC2, 22.30-23.20u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Ex-Doe Maar-zanger en componist Henny Vrienten praat over de soundtrack van de film Left Luggage en dirigent Jaap van Zweden van het Orkest van het Oosten over zijn afgesloten tournee door de Verenigde Staten. Dana International treedt op met haar nummer Woman In Love. RTL4, 23.15-24.00u.

Het laatste Oor. Theo van Gogh praat met Jan Nagel die samen met zanger/politicus Henk Westbroek van plan is de nieuwe landelijke politieke partij Leefbaar Nederland op te richten. Veronica, 23.35-0.05u.

AMUSEMENT

Comic Relief: Red Nose Day 1999 - The record Breaker. Fondswervende, humoristische thema-avond ten behoeve van minder bedeelde kinderen uit binnen en buitenland. Gisteren besproken. BBC1, 20.00-2.00u.

SPORT

Schaatsen: WK afstanden in Heerenveen. Rechtstreeks verslag van de 500 meter vrouwen, de 5000 meter mannen en de 3000 meter vrouwen. 17.30-20.50u.

Sportpaleis De Jong. Vanavond over de benen van schaatsster Catriona LeMay-Doan en haar mannelijke collega Adne S⊘ndral. Verder illegale voetbalsupporters bij Helmond Sport en op de massagetafel oud-wielrenner Lucien van Impe.

Ned.3, 19.52-20.20u.

MUZIEK

Het gevoel van. Uitzending staat geheel in het teken van voorgaande songfestivals. Marie Myrian zingt haar winnende nummer uit 1977 L'ouseau et l'enfant en Gerard Joling vertolkt het nummer What's another year uit 1983 van Johnny Logan. Ned.1, 21.01-21.54u.

Weerzien op 3: Mahler 1e symphonie. Herhaling van het Kerstconcert uit 1977 met de Eerste symfonie van Mahler door het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink. Ned.3, 0.48-1.47u.

FILM

Red Heat (Walter Hill, 1988, VS). Actiethriller volgens beproefde formule waarbij twee volstrekt verschillende naturen er toch in slagen samen een karwei te klaren. Russische politieman Arnold Schwarzenegger en zijn Amerikaanse collega James Belushi versus cocaïnedealer in Chicago. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

The Last Boy Scout (Tony Scott, 1991, VS). Bruce Willis is een van weerzin over de verloedering van Los Angeles vervulde privé-detective in slordig vertelde actiefilm over corruptie in hoogste politieke kring. Ook met Damon Wayans. Veronica, 21.05-23.00u., onderbroken door reclame.

Terminal Velocity (Deran Sarafian, 1994, VS). Charlie Sheen speelt een bijna zichzelf parodiërende rol als waaghalzerige parachutespringer in routineuze actiefilm. Nastassja Kinski vraagt hem haar te helpen in strijd tegen Russische maffia. VRT, 21.30-23.10u.

The French Connection II (John Frankenheimer, 1975, VS). Licht teleurstellend vervolg op Oscar-winnende actie-klassieker van William Friedkin uit 1971. Gene Hackman is andermaal de grimmige New-Yorkse agent Popeye Doyle. In Marseille probeert hij narcoticakoning Fernando Rey te pakken te krijgen. Net5, 23.05-1.05u., met reclame.

. Chacun cherche son chat (Cédric Klapisch, 1996, Frankrijk). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.19-0.48u.

Path of Glory. (Stanley Kubrick, 1957, VS). Indrukwekkende anti-oorlogsfilm van de afgelopen zondag overleden regisseur Kubrick. Het verhaal speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog in Verdun waar de Franse generaal Broulard na twee jaar loopgravenoorlog tot elke prijs een doorbraak wil forceren. De film was jarenlang in Frankrijk verboden. Met Kirk Douglas. Canvas, 23.20-0.50u.

Distortions (Armand Mastroianni, 1987, VS). Thriller. Boze tante Piper Laurie gijzelt Olivia Hussey. RTL4, 0.00-1.45u., onderbroken door reclame.

. Jules et Jim (François Truffaut, 1961, Frankrijk). Nostalgisch ironische klassieker over vriendschap en liefde, aan de hand van een ménage à trois voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Met onder anderen Jeanne Moreau, Oskar Werner en Henri Serre. BBC2, 1.10-2.50u.

Die Schatten werden länger (Ladislao Vajda, 1961, Zwitserland). Goed bedoeld, moralistisch en geforceerd drama over minderjarige meisjes in een heropvoedingsgesticht. Duitsl.2, 1.30-3.00u., zwart-wit.

. Nothing Sacred (William Wellman, 1937, VS). Vlijmscherp door Ben Hecht geschreven, satirische komedie-klassieker. Ogenschijnlijk ten dode opgeschreven provinciemeisje Carole Lombard laat zich aandacht welgevallen van New-Yorkse sensatiejournalist Fredric March. Morgen, SBS6, 10.00-11.25u., onderbroken door reclame.