Politiek Nederland bezorgd over vertrek van Lafontaine

De Nederlandse politiek heeft ,,verrast'' gereageerd op het plotselinge vertrek van de Duitse minister van Financiën, Oskar Lafontaine. Ook is er bezorgdheid over de mogelijke effecten op de economische stabiliteit van de Europese Unie, waarvan Duitsland thans het voorzitterschap vervult.

Minister Zalm (Financiën) was donderdag volslagen verrast door het nieuws, zo liet hij het ANP weten. Hij dacht even dat het om een 1 april-grap ging. Volgens Zalm kan het opstappen van zijn collega ,,lastig zijn voor het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie''.

Ook minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zegt ,,enige zorg te hebben over de verandering in de positie van de Duitse regering''. Hij zegt echter ,,niet bevreesd'' te zijn voor de voortgang van Europa. ,,Het ging niet alleen om Lafontaine. [Premier] Schröder en [minister van Buitenlandse Zaken] Fischer zorgen voor continuïteit'', aldus Van Aartsen.

VVD-fractievoorzitter Dijkstal meent dat Lafontaines vertrek ,,primair een Duitse aangelegenheid'' is. Een nieuwe minister van Financiën in Duitsland kan echter wel consequenties hebben voor de stabiliteit in Europa, meent Dijkstal ,,We moeten kijken naar de stabiliteit van de EMU op middellange termijn'', aldus Dijkstal. Ook de stabiliteit van de Duitse economie is van groot belang, stelde hij, ,,dat heeft indirect ook zijn weerslag op de economie in Nederland''. Ook D66 denkt dat het vertrek van Lafontaine juist ,,goed is voor de economische stabiliteit in Europa en Duitsland'', aldus woordvoerder Bakker.

PvdA-fractievoorzitter Melkert zei ,,verrast'' te zijn en sprak ,,de hoop en verwachting uit dat zowel de SPD als de Bundesregering snel voor een adequate opvolger van Lafontaine zullen zorgen.''

GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller maakt zich zorgen om de groen-rode coalitie en het CDA laat bij monde van financieel woordvoerder Balkenende weten ,,bezorgd'' te zijn dat de politieke onrust in Duitsland tot economische instabiliteit leidt.