Pas verschenen

Elsbeth Etty: Dames gaan voor. Nieuwe Nederlandse schrijfsters van Hella Haasse tot Connie Palmen. ƒ12,50.

Lulu Wang: Het Witte Feest. ƒ5,- Beide uitgaven van De Bijenkorf.

Ter gelegenheid van Bijenkorf Literaire Boekenmaand verscheen een novelle van Lulu Wang die het leven van een Chinese familie tijdens de Japanse bezetting in de jaren dertig beschrijft.

Elsbeth Etty selecteerde honderd, door vrouwen geschreven boeken uit de laatste 25 jaar, waarvan ze hoopt `dat die het einde van de volgende eeuw halen'. Van een dertigtal is ook een bespreking opgenomen. Voor Opzij en Marie Claire interviewde Elisabeth Lockhorn zestien vrouwelijke auteurs waaronder Kristien Hemmerechts, Charlotte Mutsaers en Renate Dorrestein. Nu in herdruk als Flamingo pocket (ƒ15,-).

Nicolaas Matsier: Elke dag vaderdag. De Bezige Bij, 87 blz. ƒ15,-

Eenentwintig notities waarin Nicolaas Matsier alledaagse gebeurtenissen met dochters Richtje en Janna beschrijft. De meeste stukjes, daterend uit de eerste helft van de jaren tachtig, toen de meisjes niet ouder dan kleuters waren, verschenen op de Achterpagina van deze krant.

Ronald Giphart: De voorzitter. Podium, 157 blz. ƒ27,50

Nieuwe novelle van Ronald Giphart (1965) met in de hoofdrol Epi Brons, een corrupte, maar tevens onweerstaanbare baas van een grote tegelhandel en daarnaast ook voorzitter van de plaatselijke voetbalclub.

Onno te Rijdt: De navel van Chiara. Podium, 158 blz. ƒ29,90

Wanneer hij Chiara, een zeer verleidelijke Italiaanse schoonheid leert kennen, geeft Riemer Helberts zijn voorspelbare toekomst met vriendin Suzan op. Nieuwe roman van Onno te Rijdt (1959) die bekendheid kreeg met Het spel, een korte roman die vorig jaar werd genomineerd voor De Gouden Strop.

Remco Campert: Dichter.

De Bezige Bij, 666 blz. ƒ29,50

Op het allergoedkoopste papier alle gedichten van Remco Campert van 1950-1994.

Ingmar Heytze: Sta op en wankel. Kwadraat, 47 blz. ƒ19,90

`Het alfabet van Angst tot Spijt/ en alles ligt weer door elkaar:/ liefde als je dood bedoelt, lachen door je tranen heen/ en drinken tot je niets meer voelt–/ steen voor hart en hart voor steen'. Alle thema's uit de derde dichtbundel van Ingmar Heytze (1970) worden verwoord door deze strofe uit het gedicht Hart voor steen.

Lucianus: Ware verhalen.

Franz Kafka: Brief aan vader.

Katherine Mansfield: Prelude.

Carson McCullers: De ballade van het trieste café. Athenaeum–Polak & Van Gennep, per deel ƒ24,95

Vier ingenaaide deeltjes in een nieuwe, mooi verzorgde, serie Kleine Belletrie. De komende jaren zullen proza, poëzie, maar ook toneel en zowel herdrukken als nieuwe uitgaven, in deze reeks verschijnen.

Één familie, acht tragedies. Vert. Gerard Koolschijn. Athenaeum–Polak & Van Gennep, 590 blz. ƒ39,90

Bundel met werk van drie grote Griekse tragedieschrijvers dat tussen 1992 en heden in vertaling van Gerard Koolschijn is verschenen. Opgenomen is de trilogie Het verhaal van Orestes van Aischylos (bestaande uit Agamemnon, Dodenoffer en Goede Geesten), Elektra van Sofokles en vier stukken van Euripides: Elektra, Orestes, Ifigeneia in Aulis en Ifigeneia op de Krim, waarvan de laatste twee niet eerder zijn gepubliceerd.