No questions

Wolters Kluwer moet wel een beetje bang zijn voor de grote boze buitenwereld. Sinds jaar en dag is de uitgever het meest gesloten bolwerk onder de AEX-fondsen – een beetje merkwaardig voor een bedrijf dat leeft van het verstrekken van informatie.

Elk groot Nederlands bedrijf houdt wel een persconferentie bij de presentatie van zijn jaarcijfers. In het uiterste geval is de bestuurvoorzitter telefonisch beschikbaar voor een toelichting.

Zoniet bij Wolters Kluwer, dat uitsluitend bij majeure overnames of fusies zaaltjes in conferentie-oorden bespreekt. Slecht nieuws, zoals het afketsen van de fusie met Elsevier vorig jaar, gaat vervolgens weer gepaard met volstrekte radiostilte.

Financiële analisten mogen zich verheugen in een andere benadering dan journalisten en krijgen bestuurders van de uitgever wel te spreken. Analisten begrijpen ons wel, is de houding van Wolters Kluwer. Het bedrijf móét hen ook wel informeren, om de grote beleggers niet te bruskeren. Particuliere beleggers, die enkel kranten lezen, wordt kennelijk nauwelijks invloed op de koers toegedicht.

Maar zelfs voor analisten lijken de luiken van het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Stadhouderskade zich inmiddels te sluiten. Gisteren organiseerde de uitgever een conference call voor de financiële specialisten. De vertrekkende bestuursvoorzitter Brakel hield een korte inleiding en vroeg vervolgens of er nog vragen waren. Maar hoe ferm de wanhopige analisten ook drukten op toets 1 om zich hoorbaar te maken, niemand kwam er doorheen. There seem to be no questions, klonk de stem van de operator. Een technische storing, of zou Brakel zelf de stekker eruit hebben getrokken?