MALEIS ONTBIJT MET KANJI VAN VIS

Er zijn mensen die na het opstaan hooguit een croissantje met een kop koffie naar binnen kunnen werken. Zij houden er een Italiaans of Frans ritme op na of misschien lijden zij aan een eetstoornis. Er zijn anderen die wegdromen bij de gedachte aan een Engels of Amerikaans ontbijt. Verleg uw droom, dames en heren, want het echte paradijs van een overdadig begin van de dag is Maleisië. De hotels daar serveren niet alleen de `continental' met zoete broodjes, cornflakes, eieren met tomaten, ham, champignons en worstjes, zij bieden ook een Amerikaans ontbijt met pannenkoeken en wat al niet meer, plus een keur aan Maleise schotels. Die hotels moesten zich wel bekennen tot hun `roots', omdat hun gasten 's ochtends wegglipten naar de stalletjes (gerai) op straat waar verlokkelijke gerechten liggen uitgestald.

Het uitgebreide ontbijt wordt in officiële teksten gemotiveerd met een verwijzing naar het harde bestaan van de arbeiders, die vroeg op de dag naar het land of andere beulsplek trekken en het daar de hele dag moeten uithouden. De lunch wordt overgeslagen en het ontbijt telt daarom voor twee. Nou valt er op die verklaring wel wat aan te merken maar dat komt een volgende keer. Het Maleise ontbijt is goed voor een avondmaal in Nederland. Ik geef hier een recept voor een ontbijtsoep die in een lokaal Maleisisch kookboek als `porridge', dus als pap, wordt benoemd. Een soort rijstepap, die zich van andere Maleise ontbijtgerechten onderscheidt door het ontbreken van sambal en andere pittigheid en door schaarste aan calorieën. Maak er een maaltijdsoep van voor lunch of diner. Kook de rijst in driekwart liter water met zout volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Pel en snipper de sjalotjes. Verhit de olie in een koekenpan en fruit daarin de snippers 3-5 minuten lichtbruin en gaar. Snijd de filet in stukjes. Doe de gember en de stukjes vis 5 minuten voor het einde van de kooktijd van de rijst in de bewuste pan. Snijd de bosui in smalle ringen. Breng het gerecht op smaak met sojasaus, zout en peper en sesamolie. Verdeel de soep over twee kommen en strooi er de snippers sjalot en de ringen van bosui over.