Literaire tijdschriften

Bibliotheken krijgen de komende drie jaar forse korting op een aantal literaire tijdschriften. Het Nederlands Literair Produktie- en Vertalingenfonds wil zo de zichtbaarheid van de tijdschriften in de bibliotheken vergroten. Op 31 maart verschijnt een speciaal magazine waarmee de bibliothecarissen zichzelf en hun klanten op de hoogte kunnen stellen van het aanbod aan literaire tijdschriften. De literaire uitgevers en de vereniging van bibliotheken werken aan de actie mee.

Het fonds wil de leestafels weer omtoveren tot `dynamisch trefpunt'. ``Wij zien dit als een eerste stap'', zegt Reintje Gianotten van het Produktiefonds. ``Vaak is er in bibliotheken weinig plaats voor literaire tijdschriften en zijn ze moeilijk te vinden. Bovendien weet niet iedereen wat het aanbod is .''

Tot nu toe hebben zich ruim zeventig bibliotheken gemeld. Het vakblad Boekblad meldde vorige week dat volgens het oorspronkelijke plan de actie alleen was doorgegaan als er minstens honderd belangstelling hadden. Gianotten: ``Literaire tijdschriften zijn er voor een select publiek, het gaat dus ook om een select gezelschap bibliotheken. Het is moeilijk je een voorstelling te maken van de grootte van zo'n groep.''

De Nederlandse bibliotheken lijken vooralsnog niet echt warm te lopen voor de tijdschriftenactie. ``Wij hebben besloten op het moment niet mee te doen'', zegt een woordvoerder van de openbare bibliotheek in Deventer. ``Ons budget is erg klein. De laatste jaren maken wij afspraken met de bibliotheek van de hogeschool in de stad. Die schaft literaire tijdschriften aan. De korting was aantrekkelijk, maar is na een paar jaar weer afgelopen. Dan zit je met hetzelfde budgetprobleem.''

In Bussum heeft de openbare bibliotheek wel een behoorlijke collectie literaire bladen, ook daar is men niet op het aanbod van het Produktiefonds ingegaan. ``Eigenlijk is dat wel jammer'', geeft een medewerker toe. De meeste tijdschriften hebben we wel, maar de korting was mooi meegenomen geweest. Wij concentreren ons op nieuwere bladen als Lust en Gratie. Naar De Gids, komt maar heel zelden iemand vragen.''

De bibliotheek in Delft staat al vol met literaire tijdschriften, meldt R. Warmolts opgewekt. ``We hebben ze vrijwel allemaal al, dus dan is het idioot om aan die actie mee te doen. Ik vind dat het bij onze taken als bibliotheek hoort om die bladen te steunen. Voor de bezoekers hoef je het niet te doen. De mooiste indicatie daarvoor krijg je als je aan het einde van het jaar de jaargang laat inbinden. Dan blijken de jaargangen steevast helemaal compleet te zijn, er ontbreekt geen enkel nummer.''