Lafontaine pleziert ook Damrak

Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs hebben, in navolging van de andere Europese beurzen, het plotselinge aftreden van de Duitse minister van Financiën Lafontaine toegejuicht. De koersexplosie van bijna 6 procent op de beurs van Frankfurt werd echter op het Damrak niet gehaald.

Tegen het middaguur noteerde de AEX-index 535,58 punten, een stijging met 1,5 procent. Niet alleen het vertrek van Lafontaine zorgde voor een positieve invloed op de aandelenhandel. Ook de hogere dollarkoers en de positieve ontwikkelingen op Wall Street speelden een rol.

Het hoofdfonds Numico, dat gisteren na sluiting van de beurs fraaie, maar weinig verrassende cijfers bekendmaakte, moest tegen de stijgende trend in 40 eurocent inleveren op 38,35 euro. Gisteren verklaarde het voormalige Nutricia dat vooral de financiële crises in Indonesië, Brazilië en Rusland de omzetgroei stevig hebben beperkt.

De resultaten en verwachtingen die het aannemingsconcern Volker Wessels Stevin bekendmaakte vielen uitstekend op het Damrak. Het aandeel van het bouwconcern steeg met bijna 5,7 procent tot 14,80 euro. Branchegenoot Boskalis zag zijn goede resultaten en positieve vooruitzichten zelfs beloond met een koersstijging van ruim 13 procent tot 13,40 euro.

Onder de hoofdfondsen was de beste prestatie weggelegd voor het handelshuis Hagemeyer. Het aandeel steeg vanochtend met ruim 4 procent tot 28,70 euro. Heineken had ook de wind mee. De brouwer zag de koers met 1,25 euro stijgen tot 44,60 euro. De financiële waarden opereerden vanochtend weer eens in de voorste gelederen.ING pakte een winst van 1,20 euro op 50,70 euro en ABN Amro bleef daar procentueel gezien niet ver bij achter met een plus van 45 eurocent op 18,25 euro. Het aandeel Aegon werd 1,60 euro meer waard en noteerde aan het eind van de ochtend 94,40 euro.

De cijfers die kantoorartikelenhandelaar Van Dorp Despec vanochtend publiceerde vielen ook goed. Vooral de verwachting dat de winst dit jaar aanzienlijk zal stijgen stuwde het aandeel omhoog tot 15,90 euro, een winst van één euro. Koninklijke Olie hield de stijgende trend van de afgelopen dagen vast, al zijn de bewegingen niet meer zo heftig. Het aandeel steeg met 65 cent tot 46,35 euro.