Jeltsin belooft Tsjetsjenen `vergelding'

President Jeltsin van Rusland probeert een oorlog met Tsjetsjenië te vermijden, maar hij zal wel ,,actieve vergeldingsmaatregelen'' nemen na de recente ontvoering van de Russische generaal Gennadi Sjpigoen.

Dat heeft Jeltsins woordvoerder Jakoesjkin gisteren gezegd naar aanleiding van de hoog opgelopen spanningen tussen Rusland en Tsjetsjenië. Na de ontvoering, vandaag een week geleden, heeft Rusland al zijn vertegenwoordigers uit Tsjetsjenië teruggetrokken omdat het er te gevaarlijk is geworden. Bovendien heeft het troepen naar de grens met Tsjetsjenië gestuurd. Sjpigoen vertegenwoordigde in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij werd vorige week door gemaskerde Tsjetsjenen uit het vliegtuig naar Moskou gehaald toen het op het punt stond in Grozny op te stijgen.

De verantwoordelijkheid voor de ontvoering is nog door niemand opgeëist. Maar een van de bekendste Tsjetsjeense krijgsheren, Salman Radoejev, liet gisteren weten dat hij onderscheidingen heeft toegekend aan de ontvoerders van Sjpigoen. Hij riep zijn aanhang op ,,door te gaan met het ontvoeren van Russische militairen''. Radoejev is een held uit de oorlog tegen de Russen. Hij is na die oorlog, net als de meeste andere krijgsheren, in conflict geraakt met de Tsjetsjeense president Aslan Maschadov, wegens diens vermeende toegeeflijkheid jegens Moskou en zijn weigering de islamitische wetgeving in te voeren.

Jeltsin liet gisteren bekendmaken het ,,essentieel'' te vinden om de vrede in Tsjetsjenië te bewaren, maar actie te zullen nemen als vergelding voor de ontvoering van Sjpigoen, andere ontvoeringen en ,,acties van bandieten'' in Tsjetsjenië. ,,Ons antwoord zal resoluut en afdoende zijn. Ons standpunt blijft hard maar flexibel'', aldus Jeltsins woordvoerder.

In Tsjetsjenië is gezegd dat Sjpigoen door zijn ontvoerders naar het buitenland is gebracht. In Ingoesjetië, een buurland van Tsjetsjenië, is een speciale eenheid van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken aangekomen om naar Sjpigoen te zoeken. (Reuters, AFP, AP)