Japans kabinet keurt injectie banken goed

De Japanse regering heeft vandaag formele goedkeuring gegeven aan de kapitaalinjectie van 7.500 miljard yen (125 miljard gulden) voor de bankensector. Tegelijkertijd werd bekend dat de Japanse economie het laatste kwartaal van 1998 met 0,8 procent is gekrompen.

Sommige Japanse functionarissen zijn optimistisch over een herstel van de economie dankzij de kapitaalinjectie in de vijftien grootste banken. Minister Kiichi Miyazawa (Financiën) zei vandaag dat de economie nu ,,wellicht de bocht om is''. Volgens Miyazawa is met de injectie ,,nu stabiliteit bereikt in het financiële systeem.'' Topambtenaar Eisuke Sakakibara van Financiën zei eerder dat de Japanse crisis over is als de injectie eenmaal zijn werk doet.

De injectie is nodig wegens de vele slechte leningen bij de banken, een erfenis uit de `zeepbel' van eind jaren tachtig. Deze slechte leningen worden geschat op minstens 70 miljard yen (1.170 miljard gulden). De vijftien banken hebben in ruil voor de injectie saneringsplannen (ook personeelsreductie) moeten overleggen.

Volgens schattingen zal de economie in het boekjaar tot 1 april met 3,2 procent krimpen, na 0,7 procent krimp vorig jaar.

Twee achtervolgende jaren van krimp is een Japanse primeur sinds 1945.