Internationale beurzen

LONDEN

De positieve sfeer op Wall Street en het onverwachte vertrek van de Duitse minister Oskar Lafontaine van Financiën hebben de Britse beursgraadmeter op recordhoogte gebracht. Een stijging van een half procent van de FTSE-100 (tot 6365,4 punten) zorgde voor het vijfde record dit jaar.

De olieconcerns Shell en BP Amoco verloren, na hun winst van gisteren, vanochtend terrein met respectievelijk één en drie procent. De financiële markten blijven in afwachting van de uitkomst van een vergadering van enkele olieproducenten in Amsterdam, waar mogelijk besluiten vallen over productiebeperking.

FRANKFURT

Het vertrek van Lafontaine leidde op de Duitse aandelenbeurs tot ware euforie. De DAX-index steeg aanvankelijk met 6 procent tot 5099,77 punten, maar hield dat niveau niet vast. Tegen het middaguur stond de index op een plus van 3,9 procent.

Verzekeraars Münchener Rück en Allianz zagen hun koers zelfs met 10 procent toenemen; de belastingplannen van Lafontaine zouden met name financiële concerns treffen. Uit de forse koersstijging van nutsbedrijven RWE en Veba werd eveneens de opluchting over diens vertrek zichtbaar.

PARIJS

Ook de CAC-40 kreeg zowel uit de Verenigde Staten als Duitsland een flinke impuls. De beursgraadmeter van de Parijse beurs steeg met 1,5 procent tot 4248,15 punten. De aandelen van de banken Paribas en Société Générale deden na hun stijging van gisteren een stapje terug. BNP, dat een vijandig bod op de twee banken heeft uitgebracht, zette haar opmars niettemin met een stijging van 2,2 procent voort.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanochtend met een miniem verlies gesloten. De Nikkei-index eindigde op 15.488,86, minder dan 0,1 procent lager dan gisteren. Halverwege de handel waren de koersen over het algemeen nog wat hoger (0,9 procent) als gevolg van de stijging van de koersen op Wall Street, maar het hogere peil hield geen stand.

De beurs van Zuid-Korea deed het beter. Daar ging de index met 1,5 procent omhoog. Hongkong was aan het eind van de handel 1,3 procent hoger. De stijging was aan het begin nog groter door toedoen van Wall Street, maar winstnemingen dempten de opgaande lijn.

NEW YORK

Op de effectenbeurs in New York is de Dow Jones-index de grens van 10.000 punten dicht genaderd. Het koersgemiddelde steeg met 124,60 punten (1,27 procent) tot 9897,44 en sloot daarmee voor de tweede achtereenvolgende dag met een record. In de loop van de handel werd een hoogste niveau bereikt van 9935 punten. Wall Street profiteerde opnieuw van een krachtige opmars van de oliefondsen. De olieprijzen zijn flink in herstel nu er signalen zijn dat de producerende landen maatregelen gaan nemen tegen de overproductie. Ook bedrijven in de gezondheidszorg deden het goed.

Distortions (Armand Mastroianni, 1987, VS). Thriller. Boze tante Piper Laurie gijzelt Olivia Hussey. RTL4, 0.00-1.45u., onderbroken door reclame.