Indrukwekkende `Macbeth' voor jeugd

Een bang kind zit op een bank, opengesperde ogen, knietjes tegen elkaar gedrukt. Het is vrijdagavond en op vrijdagavond, knikt ze dodelijk serieus, gebeuren de vreselijkste dingen. Kinderen worden uit hun huizen gesleurd, in auto's gepropt en weggebracht. Alleen maar omdat hun ouders zo nodig moesten scheiden. Het is indrukwekkende woede, vermengd met pure angst, die Julia (Judith Klute) in de nieuwste, bescheiden opgezette, productie van Artemis, Stiefmoeders!!, aan de dag legt. Julia wil niet naar haar moeder worden gebracht, want dit weekeinde staat haar vader op het punt zijn vriendin het huis in te smokkelen. Ze komt `gezellig' bij hen wonen.

Julia is een rekenwonder, ze maakt liever sommen dan dat ze leest maar haar beeld van een stiefmoeder komt regelrecht uit sprookjes. Kroelend en krijsend doemt ze op met haar ellenlange rode haren die zich rond je keel kunnen winden. Dit spookbeeld belaagt Julia zelfs in tweevoud, gespeeld door Manon Nieuweboer en Martijn Fischer. Vooral Nieuweboer steelt de show als ze in Julia's oor fleemt: zij bepaalt voortaan wat er gegeten wordt, zij krijgt de afstandsbediening.

Jammer dat de voorstelling weinig meer om het lijf heeft dan dit: meisje vreest stiefmoeder. De rol van haar vader (Jaap ten Holt), die lafhartig schippert tussen dochter en geliefde, blijft ééndimensionaal. Julia's oplossing tegen de komst van de stiefmoeder, de poging een magisch getal te vinden in het land van de getallen, komt ook niet uit de verf. De cijferhoedjes en -petten waarmee de acteurs zich tooien zijn leuk maar meer ook niet. Aan Julia's benauwenis voegt het niets toe en hoe ze tot verzoening met haar lot komt, blijft vaag. Regisseur Rümke had meer tijd moeten uittrekken om duidelijk te maken hoe Julia erbij komt met cijfers de wereld te bezweren. Nu blijft Stiefmoeders!! statisch. Wel is de voorstelling integer en wordt recht gedaan aan de benarde positie van kinderen wanneer hun ouders zomaar verliefd blijken te kunnen worden.

Het MUZtheater, de groep die in 1984 als eerste in Nederland begon met het maken van voorstellingen voor jongeren, speelt Een Macbeth. Het is een indrukwekkend spektakel, dat vast een nieuw publiek voor Shakespeare weet te winnen. Shakespeare's teksten zijn zoveel mogelijk in stand gehouden, al zijn alle tijd- en plaatsverwijzingen verwijderd. In een prachtig decor van verweerde roestige poorten zorgen de drie heksen, in Milva-pakjes, voor commentaar op het verhaalverloop, vaak in de vorm van liedjes. Niet eerder klonk `For he is a jolly good fellow' zo sinister. Carolina Mout, Dorine Niezing en Joanne Swaan, alledrie afkomstig van de Kleinkunstacademie, bereiken een perfecte synthese tussen olijkheid en gruwel. Uit hun kapsels krioelen slangen, tussen hun tanden blikkert bloed. De voorstelling heeft vaart en ritme. Indrukwekkend is de acteerprestatie van Machiel van Cooten die als Macbeth van een goeïge sul verandert in een bloeddorstig, bang beest. Helaas moet Lady Macbeth (Colla Marsman) nog wat meer in haar rol groeien. Vooral in het begin van de voorstelling komt haar slangachtige gelispel geforceerd over. Haar bewegingen zijn overduidelijk van stap tot stap geregisseerd en als opwelling van machtswellust niet erg geloofwaardig. Marsman lijkt te worstelen met de woorden. Maar als de waanzin ook bij haar toeslaat en ze handenwringend over het podium snelt, ontroert haar verwarring.

Jeugdtheater: Stiefmoeders!! door Artemis. Tekst: Paul Pourveur. Regie: Matthijs Rümke. Vanaf 9 j. Gezien: 26/2, Prekerspoort Den Bosch. Tournee t/m 2/5. Inl. (073) 612 32 23. Een Macbeth, door het MUZtheater. Bewerking: Theo Fransz. Regie: Theo Fransz, Alan Zipson. Vanaf 13 j. Gezien: 2/3, Zaantheater Zaandam. Tournee t/m 31/5, daarna volgend seizoen. Inl. (075) 771 57 70.