Hugo Claus

Liefhebbers van Hugo Claus moeten geduld oefenen. Om Claus' zeventigste verjaardag te vieren had eigenlijk deze maand een achthonderd pagina's dikke bundel met alle verhalen van de Vlaamse schrijver moeten verschijnen, maar het boek laat voorlopig op zich wachten: het is niet af. Terwijl uitgeverij de Bezige Bij al begonnen was met de tekstverzorging, bleek Claus geen trek te hebben in een ongewijzigde herdruk. Hij wilde de verhalen allemaal nog een keer doornemen. Waarschijnlijk verschijnt het boek nu in mei.

Volgens Robbert Ammerlaan, sinds vorige week directeur van de uitgeverij heeft de `artistieke afweging' de voorkeur gekregen. ``Sommige verhalen in de bundel zijn uit 1951. Hugo Claus heeft zijn eigen oogst nu herlezen en wilde ze graag bewerken. Het is een verschil of een verhaal in een gewoon boek komt of in een verzamelbundel. Er kunnen storende doublures in sluipen.''

Behalve voor ongeduldige lezers, is het uitstel van het boek vooral vervelend voor de Vlaamse tak van boekenclub ECI. Die had in zijn meest recente catalogus juist uitgebreid uitgepakt met de jarige schrijver op het omslag en de aanbieding van een boek dat nog niet bestaat. De Bezige Bij en ECI gaan de Vlaamse clubleden samen op de hoogte stellen van de vertraging, zegt Ammerlaan.

Volgens Noel Dupon van de Vlaamse boekenclub zijn er nog niet veel bestellingen voor het boek van Claus binnengekomen. ``Tot nu toe was de catalogus alleen naar een groep van vijfduizend leden gegaan die als een soort testgroep functioneert. De andere catalogi hebben we voorlopig even vastgehouden.'' De Vlaamse boekenclub is wel ongelukkig, maar niet boos, verzekert Dupon. ``Wij verwijten niemand iets, we proberen zo flexibel mogelijk te zijn. Met de Bezige Bij zijn wij de beste kameraden. Waarschijnlijk is er gewoon op een bepaald moment een faxje zoekgeraakt.''