GroenLinks niet in provinciebesturen

GroenLinks, een van de winnaars van de Provinciale Statenverkiezingen, krijgt in Gelderland, Friesland, Utrecht en Limburg geen plaats in de colleges van Gedeputeerde Staten. Vooralsnog neemt de partij alleen in de provincie Zuid-Holland deel aan een coalitie met CDA, PvdA en SGP/GPV/RPF.

In Friesland vormen CDA, VVD en PvdA naar verwachting een coalitie. GroenLinks heeft zich uit de onderhandelingen teruggetrokken ondanks de grote winst bij de verkiezingen. De partij groeide van twee naar vijf statenleden. GroenLinks wilde echter alleen meebesturen met zes statenleden. De coalitieonderhandelingen in Friesland zijn nog niet afgerond.

Ook de provincie Utrecht krijgt naar verwachting een college van VVD, CDA en PvdA. GroenLinks wilde in deze provincie graag meebesturen. Het werd gesteund door de PvdA. VVD en CDA voelden daar echter niets voor. Zij willen de al 21 jaar bestaande coalitie van VVD, CDA en PvdA voortzetten.

Ook in Gelderland lijkt GroenLinks geen plaats te krijgen in het dagelijks bestuur van de provincie. Ook daar willen VVD en CDA niet in een coalitie met GroenLinks. Volgens de twee partijen is de afstand van GroenLinks ten opzichte van het huidige collegebeleid te groot. Na de verkiezingsnederlaag van drie zetels in Provinciale Staten van Gelderland verdwijnt D66 uit het dagelijks bestuur.

In Limburg zetten de huidige partijen in het college van Gedeputeerde Staten – CDA, PvdA en VVD – hun samenwerking voort. Wel wordt de zetelverdeling binnen het college aangepast.

GroenLinks-voorzitter M. de Rijk is niet bezorgd over het verloop van de coalitieonderhandelingen in de verschillende provincies. ,,Het zou slecht zijn als GroenLinks in de meeste provincies niet meebestuurd. Maar daar ziet het nog niet naar uit. In Zuid-Holland doen we al mee.''

De Rijk: ,,We moeten ook niet de grote broek aantrekken. We moeten niet roepen dat we overal willen meebesturen alleen omdat we gewonnen hebben bij de verkiezingen.'' De Rijk gelooft niet dat andere partijen GroenLinks bewust buiten de colleges houden. ,,De meeste coalitieonderhandelingen gaan pas in tweede instantie over inhoud. De grote partijen kijken eerst of ze met elkaar verder willen.''