Boogerd in leiderstrui Parijs-Nice

Michael Boogerd heeft gisteren een solide basis gelegd voor de eindzege in Parijs-Nice. In de vijfde etappe van de Franse rittenkoers, over een bergachtig terrein in het Centraal Massief, veroverde de Nederlandse wielrenner de witte leiderstrui. De ritzege in Firminy ging naar zijn Colombiaanse medevluchter Santiago Botero, als beloning voor het vele sleurwerk in de slotfase.

Boogerd dankte zijn tijdwinst aan een eerder gemaakte afspraak met Frank Vandenbroucke, die maandag door een lekke band werd uitgeschakeld voor titelprolongatie. De Belg Vandenbroucke is geen vriend van zijn landgenoot Axel Merckx, tot gisteren de grootste rivaal van Boogerd. Vandenbroucke gunt Boogerd de eindzege en reed met die gedachte vele kilometers op kop. Merckx kon het hoge tempo niet bijbenen en verspeelde 41 seconden op zijn Nederlandse rivaal. Toen Botero in de slotfase een demarrage plaatste, hield Vandenbroucke de benen stil. Boogerd kon de Colombiaan met een uiterste krachtsinspanning achterhalen. ,,Soms heb ik van die dagen dat alle lukt'', zei de kopman van Rabobank.

Boogerd weet zich voorbeeldig gesteund door zijn ploeggenoten Marc Wauters en Maarten den Bakker. Zij verloren gisteren een halve minuut en zullen de komende drie dagen een knechtenrol moeten vervullen. Mocht Boogerd met een terugslag te maken krijgen, dan kunnen de Belg Wauters en de Nederlander Den Bakker voor hun eigen kansen rijden. Zij hebben nog geen halve minuut achterstand op Boogerd en moeten verder Andrei Tsjmil voor zich gedulden. Deze Belgische Moldaviër is een matige klimmer.

De koninginnenrit van Parijs-Nice staat morgen op het programma. Dan rijdt het peloton door de Haute Provence. De zevende etappe eindigt in Valberg, dat op een hoogte ligt van 1.700 meter. De slotklim naar het skioord is niet al te lastig, maar de besneeuwde wegen kunnen voor extra problemen zorgen. Op de slotdag volgt nog een omloop in de omgeving van Nice met twee lastige beklimmingen. Ploegleider Adri van Houwelingen van Rabobank, geen man van gewaagde uitspraken, toonde zich gisteren optimistisch over een goede afloop. ,,Ik zou niet weten wie Michael nu nog uit de witte trui moet rijden.''

Als Boogerd inderdaad Parijs-Nice op zijn naam schrijft, behaalt hij zijn tweede overwinning in een gerespecteerde rittenkoers. Vorig jaar zegevierde hij in de Catalaanse Week. In de Ronde van Valencia toonde de 26-jarige renner vorige maand zijn toegenomen klimcapaciteiten. In de Franse wielerpers blijven zijn vorderingen niet onopgemerkt. Boogerd wordt al vergeleken met Joop Zoetemelk, precies twintig jaar geleden de laatste Nederlandse winnaar van Parijs-Nice. Zoetemelk won de `Rit naar de Zon' in totaal drie keer. ,,Ik kan nog niet eens in zijn schaduw staan'', sprak Boogerd gisteren naar waarheid.