Alcatel: 12000 man weg na winstexplosie

De Franse telecommunicatiegroep Alcatel ontslaat 12.000 mensen, het merendeel in de Verenigde Staten. Dat deelde president-directeur Tchuruk gisteren mee na de bekendmaking van een verdrievoudiging van de winst over 1998 tot 2,34 miljard euro.

De beurs heeft instemmend gereageerd op het dubbele nieuws. Het aandeel was de laatste tijd toch al bezig de gunst van beleggers te hervinden en daarmee afscheid te nemen van een periode waarin met name Amerikaanse pensioenfondsen hun vertrouwen hadden opgezegd. In september duikelde het aandeel op één beursdag 38,4 procent.

Vorige week deed Alacatel twee aankopen (Xylan en Assured Access Technology) op de Amerikaanse markt om zich op het gebied van Internet te versterken. Daarmee was 2,35 miljard dollar gemoeid.

Het Internet-bedrijf Assured Access Technology kostte 350 miljoen dollar. Xylan is een bedrijf dat is gespecialiseerd in apparatuur voor bedrijfsnetwerken. ,,Internet biedt belangrijke mogelijkheden'', zei topman Tchuruk.

Alcatel volgt een zelfde koers als directe concurrenten zoals Ericsson, waar onlangs het ontslag van 11.000 mensen werd aangekondigd. Na het afstoten van zijn deel in de treinenmaker GEC-Alstom (nu Alstom geworden) wil Alcatel zich steeds meer concentreren op (draagbare) telefonie en Internet. Voorlopig is het sterker op klassieke gebieden als kabels, transmissie en relais dan op de explosieve GSM-markt.

Het schrappen van 12.000 banen moet een besparing opleveren van 300 miljoen euro over de komende twee jaar. In de afgelopen jaren verdwenen al ruim 25.000 banen. De bedrijfscultuur maakt een grote ontwikkeling door, van gediversifieerd, semi-etatistisch conglomeraat naar een sterk geconcentreerd high tech-bedrijf. Ook nu al neemt Alcatel op de Amerikaanse markt op zijn gebied een vijfde plaats in.

In het kader van deze voortgaande herstructurering zei Tchuruk het 44 procents-belang van Alcatel in Framatome (maker van kernreactoren) ,,geen zin'' meer heeft.

,,De meerderheidsaandeelhouder in Framatome, de Franse staat, erkent de goede gronden voor ons verzoek ons terug te mogen trekken uit het kapitaal van Framatome. Verschillende oplossingen worden bekeken''.

Het Franse ministerie van Economie en Financiën liet aan AFP weten dat het dossier nog niet is geopend.