Winst en omzet Frans Maas hoger

Koninklijke Frans Maas Groep (expeditie en logistieke dienstverlening) heeft zowel qua omzet- als winstontwikkeling een goed jaar gehad. De autonome omzetstijging was veertien procent op 1,4 miljard gulden en het nettoresultaat uit gewone bedrijfsuitoefening ging met 16,5 procent omhoog tot 25,3 miljoen.

,,We hebben een goede vooruitgang geboekt, die in lijn was met onze doeleinden en verwachtingen. Daarnaast hebben we onze basis in Europa verder verstevigd'', zei vanochtend bestuursvoorzitter H. Benjamins bij de presentatie van de jaarcijfers.

Frans Maas beschikt na een aantal acquisities in 1998 nu over 150 eigen vestigingen in 23 Europese landen. Een `unieke positie' zegt topman Benjamins. Hij kondigde aan dat Frans Maas (hoofdkantoor Venlo) de komende tijd een nog grotere nadruk gaat leggen op geavanceerde logistieke dienstverlening. De nadruk zal nog meer komen te liggen op klantgericht opereren.

Dat gebeurt onder meer via twee nieuw ontwikkelde concepten. In het ene geval (het zogenaamde platform logistics) gaat het erom goederen voor klanten zo laat mogelijk en zo dicht mogelijk bij de klant bijeen te brengen. Dat heeft als voordeel dat tot 90 procent op opslagruimte kan worden bespaard.

Het andere concept (sourcing en sequencing) is erop gericht onderdelen, bijvoorbeeld voor de autoindustrie, exact in de juiste volgorde bij de klant af te leveren. Het bedrijf hoopt met deze nieuwe dienstverleningen nieuwe klanten binnen te halen.

Frans Maas trof het afgelopen jaar een regeling met het ministerie van financiën over de afwikkeling van een douaneclaim uit 1993. Dit bracht een buitengewone last van netto 2,3 miljoen gulden met zich mee. Hierdoor kwam het nettoresultaat uit op 32,5 miljoen gulden tegen 30,1 miljoen over `97. De winst per aandeel steeg van 5,96 gulden naar 6,13 gulden. De solvabiliteit verbeterde in `98 licht tot 32 procent. Er wordt een dividend voorgesteld van 2,60 gulden (euro 1,18) naar keuze in contanten of in aandelen.