Wei: Beatrix moet niet naar China gaan

De Chinese dissident Wei Jingsheng wil dat koningin Beatrix afziet van haar staatsbezoek aan China in april. Als argument daarvoor wijst Wei op de schending van de mensenrechten in dat land.

Volgens Wei kan de Chinese overheid het bezoek opvatten als een aanmoediging om door te gaan met het gevoerde beleid.

Koningin Beatrix vertrekt half april samen met prins Claus voor een week naar China. Op uitnodiging van de Chinese president Jiang Zemin legt zij bezoeken af aan onder andere Peking en Hongkong. Tegelijk met het staatsbezoek zal een handelsdelegatie onder leiding van minister Jorritsma (Economische Zaken) China bezoeken.

Wei, die 17 jaar in de gevangenis zat voordat hij in 1997 werd verbannen naar de Verenigde Staten, pleitte gisteren voor economische sancties tegen China. Ook drong hij erop aan dat de mensenrechtensituatie tijdens het staatsbezoek aan de orde wordt gesteld. Wei, die voor een kort bezoek in Nederland is, zal mogelijk morgen nog een gesprek hebben met minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet geen aanleiding het staatsbezoek op te schorten, zoals in 1989. Toen werd een staatsbezoek van koningin en prins afgezegd wegens het met geweld neerslaan van de studentendemonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei vanmorgen er van uit te gaan dat minister Van Aartsen de mensenrechtensituatie met de Chinese autoriteiten zal bespreken. Onlangs haalde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, nog fel uit naar haar Chinese ambtgenoot over de naleving van de mensenrechten.

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde vanmorgen niet reageren op de oproep van Wei.