WEBWIJZER

Op deze en volgende pagina's een overzicht met nuttige adressen voor beginnende en gevorderde Internetgebruikers. Op de webpagina's van de krant (www.nrc.nl) staan meer adressen.

Politiek

www.overheid.net Meest complete overzicht dat er op Internet te vinden is over de bestuurlijke kant van Nederland. Doorklikpunten (`links') naar alle gemeenten, provincies, ministeries en politieke partijen.

docserver.ub.rug.nl/dnpp/polpart/ Degelijke site van de Rijksuniversiteit Groningen met algemene informatie over de verschillende politieke partijen. Bij enkele partijen inzage in de partijorganen en zelfs de archieven. Objectieve informatie, geen oordelen.

www.publiek-politiek.nl Zeer informatieve pagina gemaakt over allerhande politieke zaken. Veel uitleg over politieke systemen. Een ideale manier om kennis te maken met de politiek. Verder: een hoop relevante links naar opiniepeilers, parlement en politieke partijen.

europa.eu.int/gonline_en.html Deze pagina van de Europese Unie geeft een overzicht van alle overheids-Internetpagina's van alle Europese landen, ook buiten de EU. Compleet, overzichtelijk en met een korte beschrijving van de te vinden informatie.

www.sdu.nl/handelingen/?index=zoeken.html Op deze degelijke, strak vormgegeven pagina van de Staatsdrukkerij en uitgeverij Sdu NV zijn de handelingen van de Eerste en Tweede kamer op te vragen. Dat is op zich niet de meerwaarde van deze pagina. Die zit hem in de overzichtelijke manier waarop er aan allerhande overheidsinformatie is te komen. Van het laatste Rekenkamerrapport over Schiphol tot de Woordenlijst der Nederlandse taal (het Groene Boekje). En alles is met een druk op de knop te bestellen: zoals het hoort bij een interactief medium als Internet.

www.dds.nl/pdc/9223000/h/index.htm E-mail naar leden van de Eerste of Tweede Kamer.

www.un.org/ De site van de Verenigde Naties is zowel voor het publiek als voor bedrijven en pers een erg interessante.

Niet alleen wordt er uitleg gegeven over wat de VN nu precies doet, ook de laatste persberichten, de actuele taken en projecten van de VN zijn op de pagina's te vinden. Die pagina's zijn ook nog eens van een verbluffende schoonheid en laten zich makkelijk aansturen. Niets dan lof..

Financieel

www.aex.nl De Amsterdamse Effecten- en Optiebeurs. Onder meer nieuws, beurskoersen en tickertape. Via het uitgebreide Financeweb informatie over en links naar de genoteerde bedrijven.

www.hebels.nl Zeer uitgebreide financiële site over de Amsterdamse beurs. Veel nieuws, statistische gegevens en analyses over de beursgenoteerde bedrijven. Nederlands initiatief, wel Engelstalig.

www.koersdata.com Per e-mail de beurskoersen in de gaten houden. Het bedrijf stuurt gratis binnen vijf minuten een e-mail bij vooraf ingestelde koersveranderingen.

www.dnb.nl De Nederlandsche Bank op het web. Beschikt over bijzonder veel documentatie die te bestellen is of online te raadplegen. Verder veel nieuws en statistieken.

www.bank-info.nl Een overzicht van het aanbod van vele in Nederland gevestigde banken. Aanbod is zo makkelijk te vergelijken. Daarnaast veel achtergrondinformatie.

www.belastingdienst.nl Online de belastingaangifte doen, behoort tot de mogelijkheden. Verder zijn veel folders te raadplegen.

www.imf.org/ Veel, heel veel informatie over het Internationaal Monetair Fonds. Overzichtelijk gepresenteerd maar lastig aan te sturen door het ontbreken van `richtingaanwijzers' en sturing. Zowel voor pers als publiek een goede bron.

Publicaties op te vragen, persberichten te lezen, uitstaande gelden en rentepercentages. Alle wenselijke info is er. Goede zoekfunctie en site-map (soort organogram van de Internet-pagina).

Internet

www.tucows.com De beste site om duizenden (al dan niet gratis) programma's binnen te halen. Voor zowel Windows, Mac als Linux. Onmisbaar voor beginner en gevorderde.

www.real.com Voor het afspelen van (live) muziek en video zo goed als onmisbaar: de realplayer G2 van realaudio. Naast het gratis programma ook links naar radio- en tv-stations op het web.

www.emailaddresses.com Een overzicht van honderden gratis e-mailsites met verschillende domeinnamen. De verschillende aanbieders, waaronder het bekende hotmail, worden ook beoordeeld.

www.cnet.com Veel nieuws over de computerindustrie en recensies van nieuwe soft- en hardware. Voor de beginner ook online computercursus. Zeer uitgebreid.

www.100hot.com Een overzicht van de 100 meest bezochte websites in vele verschillende categorieën. Bijna zonder uitzondering Amerikaanse sites.

www.startpagina.nl Kan dienen als de eerste pagina die verschijnt bij het opstarten van het Internet. Biedt naast zoekmachines meteen links naar vele honderden nuttige sites.

Gezondheid

www.ziekenhuis.nl Uitgebreide site met links naar alle Nederlandse ziekenhuizen en naar reguliere en alternatieve gezondheidszorg. Geloof niet alles wat er staat. Bevat enorme lijst patiëntenorganisaties en uitleg over medische aandoeningen. Van alle verkrijgbare geneesmiddelen is de patiëntenbijsluiter vermeld.

www.nefarma.nl Beschikt over de (veel gedetailleerdere) officiële bijsluiterteksten van alle geregistreerde geneesmiddelen.

www.cbg-meb.nl De site van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Te lezen is op grond waarvan geneesmiddelen in Nederland worden geregistreerd.

www.eudra.org The European Agency for the Evaluation of Medical Products. Veel gedetailleerde documenten en beoordelingen over veiligheid en werkzaamheid.

www.cdc.gov Centers for Disease Control. Houdt wereldwijd bij welke ziekten waar zijn uitgebroken.

Onderwijs

www.schoolweb.nl Veel nuttige informatie voor aankomende studenten. Onder meer beschrijvingen van studentensteden en een virtuele studie-adviseur.

www.ib-groep.nl Alle informatie aangaande de studiefinanciering is te lezen op de site van de Informatie Beheer Groep.

www.presisnet.nl Een handige site voor studenten. Zowel inspanning als ontspanning op deze pagina. Studietips, carrièremogelijkheden maar ook uitgaan en tips voor kamerhuur.

www.internetcollege.nl Voor zowel leerlingen als docenten aan het voortgezet onderwijs. Heel veel links naar onder meer de meeste hogescholen en alle universiteiten. Verder lesideeën voor docenten en meer dan 2.500 uittreksels voor leerlingen.

www.smc.nl Het Nationaal Onderwijsplein. Richt zich voornamelijk op voortgezet onderwijs. Een omvangrijke (meer dan 8.000 pagina's) en zeer goede site.

www.worldwide.edu Studeren in het buitenland. Een zeer uitvoerige lijst met opleidingen wereldwijd. Niet alleen links maar ook tips voor de voorbereiding en verslagen van oud-studenten.

Praktisch

www.worldwidenews.

com Een zeer ruim en uitstekend overzicht van kranten en tijdschriften op het web. Ook de Nederlandse media zijn ruim vertegenwoordigd. Het laatste nieuws wordt op de site chronologisch gerangschikt. Verder weerberichten uit de hele wereld.

www.teldir.com Een grote opsomming van telefoongidsen, gouden gidsen en e-mailgidsen wereldwijd. Uiteraard ook een verbinding naar de Nederlandse versies.

www.nvm.nl Op zoek naar een huis of ander pand? Bij de NVM aangesloten makelaars hebben hun aanbod op deze site gezet.

www.infoplease.com Een typisch Amerikaanse almanak met een stortvloed aan (statistische) informatie. Onder meer met een woordenboek en een beknopte encyclopedie. Voornamelijk op de VS gericht maar nog altijd handig genoeg voor de rest van de wereld.

dictionaries.travlang.com Voor Internetbegrippen zeer redelijk online (reis)woordenboek. Van het Nederlands naar 14 andere talen en terug. Inclusief Latijn, Afrikaans en Esperanto.

Cultuur

www.lezen.nl Informatie over de Stichting Lezen, links naar adressen en openingstijden van boekhandels en bibliotheken; Schrijversnet met biografische en bibliografische informatie over werken van 450 Nederlandse schrijvers. Verder (integrale) teksten uit de Nederlandse literatuur van voor 1880.

www.letteren.nl Met onder meer BiblioWeb: een uitgebreide, goed bijgewerkte literaire agenda en het Nederlands Antiquaren Netwerk en het Letterkundig Museum.

www.webrary.org Angelsaksisch adres met links naar `websites for book lovers', waaronder nieuws en recensies, online boekverkopers (zoals amazon.com en barnesandboble.com), `book discussion guides`, lijsten met aangeraden literatuur voor alle soorten lezers.

www.ipl.org De `Internet Public Library', met links naar 1529 sites met literaire kritieken, en een verzameling van 7200 online-teksten, op te zoeken op auteur, titel of Dewey classificatie-nummer.

www.nobelprizes.com Het Nobelprijs internet-archief, waarvan de afdeling literatuur niet alleen een lijst van de winnaars uit de afgelopen eeuw biedt, maar ook bio- en bibliografieën van de laureaten, fragmenten uit hun werk en Nobelprijs-redes, en literair-kritische essays.

www.verinet.com/ ~xdjgame Een van de vele lijsten met `100 Good Books', een te kritiseren canon van de wereldliteratuur sinds Mozes.

www.geocities.com/~xeurobd De `webring bande dessinée': een bibliografische stripverhalen-site met links naar alle (Europese) strip-websites.

us.imdb.com De Internet Movie Data Base blijft het meest complete en accurate naslagwerk op filmgebied, recentelijk sterk verbeterd in vormgeving. Ook (trager) bereikbaar via uk.imdb.com.

www.theater.nl Van cabaret tot en met country & western. Kaartjes kunnen per e-mail worden besteld. Het laatste nieuws over afgelastingen of extra optredens en de wekelijkse Concert-Toptien.

www.museumserver.nl Verwijst naar de homepages van meer dan 250 musea in Nederland. Ook een agenda, virtuele museumrondleidingen en verwijzingen naar musea in het buitenland.

Sport

www.olympic.org Site van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Met een terugblik op de spelen van Atlanta en Nagano, een historisch overzicht en een vooruitblik op de spelen van Sydney. Veel beelden, zij het soms wat chaotisch gepresenteerd. Weinig actueel nieuws over IOC-schandalen.

www.uefa.com Mooie site van de Europese voetbalbond. Een overvloed aan statistische informatie en ook veel videobeelden. Niet alle informatie is even actueel.

www.vi.nl Website van het Nederlandse weekblad Voetbal International. Enigszins traag, maar beslist de moeite waard. Wordt dagelijks bijgewerkt met het laatste nieuws, variërend van transfers tot uitslagen. Tevens van elke Nederlandse voetbalclub een uitgebreide inventarisatie en een dagelijkse voetbalquiz.

www.risc.uni-linz.ac.at/non-official/rsssf/archive.html Veelomvattend Engelstalig archief met veelvoud aan historische voetbalfeiten en -cijfers. Een absolute must voor liefhebbers van voetbalstatistieken.

www.iaaf.org De International Amateur Athletic Federation (IAAF) verschaft in het Engels een veelheid aan informatie op haar officiële website. Variërend van een uitleg van de verschillende disciplines, van kogelslingeren tot hordenlopen, tot een actueel overzicht van alle wereldrecords. Verder zijn er interviews te beluisteren met een aantal (oud-)atleten, onder wie de Amerikaanse ster Michael Johnson.Tevens biedt de site een on-line versie van het IAAF Magazine.

www.basketball.vuurwerk.nl Nederlandstalige website die bericht over het wel en wee in de Nederlandse competities, de Noord-Amerikaanse profcompetitie NBA, de Nederlandse nationale ploeg en elders in Europa. Speciale aandacht voor de Dunking Dutchman, Rik Smits, de center van de Indiana Pacers. In het 'Gouden Eikel-klassement' wordt bijgehouden welke clubs niet op tijd de uitslagen doorbelden.

www.uci.ch De internationale wielerfederatie UCI geeft in het Engels en het Frans informatie over het wielrennen (profs en amateurs, mannen en vrouwen en alle afzonderlijke onderdelen), de internationale wieleragenda, wereldranglijsten en reglementen, waaronder de dopingvoorschriften.

www.chessweb.com Website van de internationale schaakfederatie FIDE met up-to-date-informatie over toernooien en het zettenverloop van actuele partijen wereldwijd. Biedt tevens de mogelijkheid tot het spelen van een interactieve match.

www.sportsweb.com Actuele sportsite verzorgd door het Engelse persbureau Reuters. Elke tak van sport heeft een eigen nieuwspagina. Met een archief, een gedetailleerde wedstrijdkalender en links naar andere sites.

Vervoer

www.ovr.nl Reisplanner voor binnenlands openbaar vervoer. Geeft reisinformatie van deur tot deur. Niet alleen trein maar ook met de overige vormen van openbaar vervoer.

verkeer.anwb.org De ANWB levert de actuele verkeersinformatie. De knelpunten, files en de gemiddelde rijsnelheid op de ringwegen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

www.alh.nl Hier is een goede Europese routeplanner voor automobilisten te raadplegen. In Benelux dusdanig gedetailleerd dat de planner ook kan dienen als stratenboek. Geeft onder meer afstand, richtingaanwijzingen en verwachte rijtijd.

www.leaseconcept.nl Op deze site zijn de vooraf aangekondigde snelheidscontroles op de Nederlandse wegen te bekijken.