VVD buitenspel in Zuid-Holland

De VVD, met 24 zetels de grootste partij in Zuid-Holland, wordt buiten het nieuwe college van Gedeputeerde Staten gehouden. Het college zal worden gevormd door PvdA, CDA, SGP/RPF/GPV en GroenLinks.

Volgens J.W.J. Wolf, die als lijsttrekker van de PvdA het initiatief nam tot de coalitie, was al vrij spoedig na de uitslag duidelijk dat zijn partij niet verder wilde met de huidige coalitie waarin de VVD, CDA en PvdA zitten. ,,Als we ons motto `sterk en sociaal' willen uitvoeren werkt dat minder goed met de VVD'', aldus Wolf.

De VVD in Zuid-Holland zegt ,,heel verbaasd'' te zijn over deze ,,onbegrijpelijke manoeuvre''. VVD-lijsttrekker K. Nolten: ,,We hadden net de eerste informatieronde achter de rug en nu blijkt dat er achter onze rug al een college is gevormd. Een coalitie waarin zowel uiterst links als uiterst rechts zit.'' Commissaris van de koningin J. Leemhuis-Stout (VVD) wilde vanmorgen niet reageren.

In de `rood-groen-oranje' coalitie krijgt zowel de PvdA als het CDA (beide zestien zetels) drie gedeputeerden. SGP/RPF/GPV (negen zetels) en GroenLinks (acht zetels) krijgen ieder een lid in het college. De komende twee weken zullen de partijen onderhandelen over het programma. Het college wil volgens J. Heijkoop (CDA) een meer sociaal en groen beleid gaan voeren, waarbij afstand wordt genomen van de huidige ,,no-nonsense politiek''. Ook moeten de burgers meer bij de voorbereiding en uitvoering van het beleid worden betrokken. Als het college van GS volgende maand wordt geïnstalleerd zal het voor GroenLinks de eerste keer zijn dat het een gedeputeerde in Nederland levert. M. Vissers, lijsttrekker van GroenLinks, ziet dat als ,,een uitdaging''. ,,Dit zal ook een soort proef voor onze partij zijn.'' De SGP/RPF/GPV zal als gezamenlijke partij in het college opereren.