Valse noot Charles bij diner-dansant

Met polo en tango bracht de Britse kroonprins Charles de Brits-Argentijnse verzoening de afgelopen dagen weer een stapje verder. Maar in Buenos Aires ontdekte hij tijdens zijn staatsbezoek ook hoe lang de Argentijnse tenen nog altijd zijn wanneer de Falkland-eilanden ter sprake komen. Een diplomatiek incident was het nog net niet, een valse noot wel degelijk.

De Argentijnse vice-president Carlos Ruckauf stikte gisteren in een radiovraaggesprek bijna van woede over een toespraak van Charles tijdens een galadiner dinsdagavond. ,,Een typisch Britse truc'', riep Ruckauf, die zelf verstek had laten gaan wegens `drukke werkzaamheden'. Buiten het hotel in Buenos Aires had zich die avond een kleine veldslag afgespeeld tussen in blauw-wit gehulde nationalistische betogers en oproerpolitie: 58 arrestaties, zes gewonden. En binnen had de kroonprins de Argentijnse president Carlos Menem in zijn hemd gezet voordat hij een tango had gedanst met diens 28-jarige dochter Zulema, zo meende Ruckauf. Wat had Charles nu precies gezegd? Zijn verwijzing naar de Falkland-eilanden, waar Groot-Brittannië en Argentinië in 1982 oorlog over voerden, leek diplomatiek genoeg. Charles: ,,Mijn hoop is dat het volk van het moderne, democratische Argentinië (...) in de toekomst in staat is samen te leven met het volk van een ander modern, nogal wat kleinere democratie die enkele honderden mijlen buiten zijn kust ligt – een volk dat al even gepassioneerd hecht aan zijn tradities – en in staat is dat te doen in een geest van wederzijds begrip en respect.''

,,De eilandbewoners hebben niet het recht op zelfbeschikking'', riposteerde Ruckauf. Argentinië claimt immers de soevereiniteit over de eilandengroep, die zij de Malvinas noemt – en had de Britse marine in 1832 niet Argentijnse kolonisten van de eilanden gedeporteerd? Het Brits-Argentijnse meningsverschil hierover is bekend, de Argentijnse gastheren lijken zich te hebben gestoord aan het feit dat president Menem in overleg met de Britten elke verwijzing naar de Falkland-eilanden in zijn tafelrede had geschrapt, ook om een vertegenwoordiger van het boven de politiek staande koningshuis te sparen. Van de Britse gast had men hetzelfde verwacht.

Met de rede sloot Charles dinsdag een dag van ernst af, die culmineerde in een plechtige kranslegging bij het monument voor de 750 Argentijnse doden van de Falkland-oorlog. Charles sprak daarbij woorden van verzoening. Gisteren was het tijd voor enig vermaak. Na een bezoek aan de Lloyd`s of London Bank in Buenos Aires en een staalfabriek nam Charles deel aan een polowedstrijd met lokale helden in de Hurlingham Club en bezocht hij een receptie met vertegenwoordigers van de tienduizenden mensen tellende Britse gemeenschap van Buenos Aires. Vandaag vertrekt Charles naar Uruguay, daarna doet hij de Falkland-eilanden aan – al was het maar om de bewoners te verzekeren dat de verzoening grenzen heeft. (AP)