THEATER

Mussen en Zwanen II

Virtuoze relatiekomedie van Haye van der Heyden: vier acteurs in cabareteske scènes over liefde en lusteloosheid. 12 maart Alkmaar De Vest, 13 maart Haarlem Stadsschouwburg, 18 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar.

Anna Karenina

Toneelbewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar van Leo Tolstojs beroemde roman. Zeker gezien de lijvigheid ervan, is de enscenering van Guy Cassiers wonderlijk compleet en genuanceerd. Het origineel evenaren in grootsheid doet de voorstelling niet, maar dat is misschien wel te veel gevraagd. 13, 14 maart Groningen Stadsschouwburg, 17 maart Leuven Cultureel Centrum.

Hamlet

In de regie van Johan Doesburg bij Het Nationale Toneel. Intelligente, strak geregisseerde voorstelling over het conflict tussen denkkracht en vertwijfelde angst voor waanbeelden. Sterke rollen van Gijs Scholten van Aschat als Hamlet, Will van Kralingen als Gertrude, Rik van Uffelen als Claudius en vele anderen. 12, 13 maart Utrecht Stadsschouwburg; 16 maart Den Bosch Theater aan de Parade; 17 maart Tilburg Schouwburg; 18 maart Arnhem Schouwburg.

Nieuwe Show

Hans Liberg verbindt muziek uit alle tijden en windstreken aan een spervuur van grappen, en speelt ook op verzoek. 12, 13 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar, 16, 17 maart Bussum `t Spant, 18 maart IJmuiden Stadsschouwburg.

Scheve Bomen

Vincent Bijlo schept scherpzinnig vermaak over het huiselijk bestaan van een blinde cabaretier. 12 maart Leeuwarden De Harmonie, 18 maart Almere De Roestbak.

In Pursuit Of Pleasure

Vijfstemmige sierzang door Montezuma's Revenge, in een theatersetting die verwijst naar het grootsteedse poprepertoire. 17 maart Middelburg Stadsschouwburg, 18 maart Den Haag Diligentia.

Hype

Voortdurend verrassend parodieëncabaret door de Vliegende Panters,die elk genre lijken te beheersen en al die genres kunnen laten ontsporen. 12 maart Barendrecht Het Kruispunt, 13 maart Lochem Schouwburg, 18 maart Etten-Leur De Nobelaer.

Dunk

Droogkomische grappen en onverwachte wendingen door de kluchtige cabaretier Reinder van der Naalt. 12 maart Geertruidenberg De Schattelijn, 13 maart Tilburg Schouwburg, 18 maart Breda Chassé Theater.

En verder

Kerstmis In April Maarten van Roozendaal zingt de blues zoals die zelden wordt gezongen: bizar, weemoedig en voortdurend onvoorspelbaar. 12 maart Alphen a/d Rijn Parktheater; Heerlijk Duurt Het Langst Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Met Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol. 12, 13 maart Purmerend De Purmaryn, 16, 17 maart Sittard Stadsschouwburg, 18 maart Venray De Beejekurf; Kalm aan en rap een beetje Herman Finkers met een nieuwe stortvloed aan droogkomische grappen over alles en niets. 12, 13 maart Gouda Schouwburg, 16 t/m 18 maart Deventer De Leeuwenbrug; De waker, de slaper & de dromer Youp van 't Hek, grof en poëtisch tegelijk, over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 12 maart Den Helder De Kampanje; 15 maart Scheveningen.