Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Verslag van de voorlaatste dag van de Bijlmer-enquête met o.a. oud-premier Lubbers en oud-minister van Verkeer en Waterstaat Maij-Weggen. Ook aandacht voor het Sonneveldhuis in Rotterdam en een gesprek met de oud-president van Zuid-Afrika F.W. de Klerk. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage uit het hart van het oorlogsgebied in Kosovo. En de parlementaire enquête Bijlmerramp, waar vandaag politieke kopstukken werden verhoord. Ned.1, 20.31-21.05u.

Nova. Ook hier uitgebreid aandacht voor de verhoren van de oud-bewindslieden in de parlementaire enquête over de Bijlmerramp. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: De Picornie-tape. Reconstructie van de juridische strijd over de doodslag op Ajax-supporter Carlo Picornie. Hij kwam in 1997 om bij rellen tussen aanhangers van Feyenoord en Ajax. In de uitzending draait het om de videotape van Rijkswaterstaat die nog niet in het juridische proces is gebruikt. Morgen wordt de zaak in hoger beroep tegen hoofdverdachte Franky L. voortgezet. Ned.3, 20.50-21.30u.

Rare streken. In 1994 bedwong kolonel Norman D. Vaughan op 89-jarige leeftijd de top van een meer dan 3000 meter hoge berg op Antarctica. De top draagt zijn naam sinds hij hem in 1928 voor de eerste keer beklom. Canvas, 20.55-21.55u.

Het andere gezicht. Eerste aflevering van een 3-delige serie over successen en tekorten van de mens. Volgens pessimisten stevent de wereld af op een catastrofe. Gesprekken met de 80-jarige professor Jay Forrester en opsteller prof. Dennis Meadows van het rapport uit 1972 van de Club van Rome Grenzen aan de groei. Ned.1, 21.05-21.38u.

Werelden: Afscheid van een vader. Belgische documentaire uit 1998 over rouwrituelen in Japan. Ned.1, 21.38-22.28u.

Horizon. Over de planning en de bouw van een Internationaal ruimte-station. Dit station zou als ruimtelaboratorium en tussenstop op de weg naar mars moeten dienen. BBC2, 22.30-23.20u.

Streit ohne Ende. In Duitsland is een voortdurende discussie aan de gang over een gedenkteken voor de slachtoffers van de holocaust. Er bestaat onenigheid over de vraag waar en wanneer zo'n gedenkteken geplaatst moet worden. ZDF, 23.00-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

TV-show. O.a. gesprek met de moeder van de in 1991 spoorloos verdwenen Nymphe Poolman en met de Engelse filmmaker David Attenborough over zijn BBC-serie The life of birds. Ned.2, 21.20-22.15u.

Het glazen huis. Discussie over het al of niet aanwezige recht van jonge kinderen om mee te beslissen over hun medische behandeling. Ned.1, 22.32-23.00u.

Barend & Van Dorp. Tweede-Kamerlid Paul Rosenmöller (GroenLinks) over de ondervraging van enkele ministers en oud-burgemeester Van Thijn in de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp. Verder vertelt hardloopster Ellen van Langen het niet eens te zijn met een biografie die onlangs over haar is geschreven. RTL4, 23.15-24.00u.

KUNST

Stardust. Portret ter nagedachtenis van de zondag 7 maart overleden filmer Stanley Kubrick. O.a. beelden van hem op de set van 2001: A space Odyssey en herinneringen van acteur Malcolm McDowell (A Clockwork Orange) en de Nederlandse actrice Johanna ter Steege die auditie deed bij Kubrick. Ned.3, 19.55-20.23u.

FILM

Bushwacked (Greg Beeman, 1995, VS). Aan City Slickers en Home Alone schatplichtige familiefilm vertoont de wederwaardigheden van onervaren padvinders in de wildernis. Hun leider tegen wil en dank is de voortvluchtige, ten onrechte van moord beschuldigde Daniel Stern. Fox, 20.30-21.55u., met reclame.

Intersection (Mark Rydell, 1994, VS). Overbodige remake van Claude Sautets vermaarde Les choses de la vie (1969), waarin Michel Piccoli tijdens een fataal auto-ongeluk terugblikt op zijn amoureuze dilemma's. Nu is het een onaangename Richard Gere die maar niet kan kiezen tussen stijve echtgenote Sharon Stone (!) en minnares Lolita Davidovich. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Kracht (Frouke Fokkema, 1990, Nederland). Theu Boermans speelt, naast andere acteurs van De Trust, een memorabele rol als Limburgse boer in slechts in details overtuigend speelfilmdebuut van Fokkema. Wankel, mede door Theo van Gogh geschreven scenario maakt niet duidelijk wat stadse kunstenares Anneke Blok ertoe beweegt haar intrek te nemen bij agrarische weduwnaar Boermans. Ingehouden fotografie van Theo Bierkens. Ned.1, 23.00-0.41u.

Offret / The Sacrifice (Andrei Tarkovski, 1986, Zweden/Frankrijk/Engeland). Laatste, in Zweden opgenomen film van door evangelisatiedrift bevangen Tarkovski overschrijdt herhaaldelijk de esthetische pijngrens van de toeschouwer. Erland Josephson excelleert in deze katholieke fabel over de offervaardigheid van één man die, onder invloed van een Nietzsche citerende postbode, de wereld verlost van een post-nucleaire ijstijd. In minuten durende camera-instellingen worden christelijke rituelen volbracht en mystificerende volzinnen uitgesproken. ZDF, 0.15-2.40u., nagesynchroniseerd.

. Novyi Vavylon / The New Babylon (Grigori Kozintzev & Leonid Trauberg, 1929, Sovjet-Unie). Zwijgende, satirische klassieker van het jonge avantgardistenkoppel Kozintzev (1905) en Trauberg (1902). Het lot van de Parijse Commune van 1871, bezien vanuit de ogen van een warenhuisverkoopster en vanuit die van haar vriend, een verwarde soldaat. Muziek van Sjostakovitsj. ARD, 1.20-2.55u., zw.

Flight from Ashiya (Michael Anderson, 1964, VS). Yul Brunner en Richard Widmark spelen hoofdrollen in actiethriller over helikopter die reddingsoperatie uitvoert boven Stille Zuidzee. Morgen, ARD, 10.20-12.00u., nagesynchroniseerd.