`Schimmel draait al jaren één plaat af'

Als het over de WAO gaat, wil er in de Tweede Kamer nog wel eens wat te beleven zijn. Zeker als Kamerleden met eigen plannen komen om het aantal WAO'ers terug te brengen. ,,Zij draait al jaren dezelfde plaat af en het levert geen arbeidsongeschikte minder op'', zo kreeg het Kamerlid Schimmel (D66) gisteren te horen van Wilders van de VVD-fractie.

Schimmel had de VVD'er vorige week al toegevoegd dat zijn voorstel om het aantal WAO'ers terug te brengen ,,het meest asociale plan dat ik ooit heb gehoord'' was. Wilders wil alleen arbeidsongeschikten met zeer zware psychische klachten een WAO-uitkering gunnen.

Daarmee zou in 2005 het aantal WAO'ers (nu 900.000) met 250.000 zijn gedaald, schatte hij. De volgens Wilders halfzachte plannetjes van de overige fracties zetten geen zoden aan de dijk.

,,Wij zetten niet een groep apart waartegen we zeggen: jij mag niet meer meedoen met de WAO, jij krijgt bijstand'', zei Schimmel gisteren. ,,Op die manier kan iedereen het natuurlijk. Ik kan ook wel zeggen: ach, waarom zouden vrouwen überhaupt recht hebben op een WAO-uitkering?''

,,Mevrouw Schimmel is zo ongeveer de laatste in dit huis die recht van spreken heeft'', reageerde Wilders. ,,Ik vraag me af hoe lang zij al in de Kamer zit. Is dat vijf of tien jaar, of vijftien jaar? Ik zou het niet weten, maar wat ik mij kan herinneren is dat u al jaren dezelfde riedel houdt, dezelfde plaat afdraait en het levert geen arbeidsongeschikte minder op. Als ik u eens een welgemeende suggestie mag doen: waarom gaat u niet eens enkele dagen een frisse neus halen buiten? Misschien komt u dan terug met nieuwe inspiratie en betere voorstellen, die wat opleveren.''

,,Met zulke coalitieverhoudingen heb je geen oppositie meer nodig'', stelde GPV'er Van Middelkoop vast na de woordenwisseling tussen de twee leden van coalitiepartijen VVD en D66. ,,Wat bezielt de heer Wilders om zo uit te halen?''