Rusland: geen oorlog om Tsjetsjenië

Rusland zal geen nieuwe oorlog om Tsjetsjenië ontketenen. Dat heeft premier Jevgeni Primakov gisteren gezegd naar aanleiding van de hoog opgelopen spanning tussen beide landen na de recente ontvoering van een Russische generaal in Tsjetsjenië.

,,Zonodig zullen we [tegen Tsjetsjenië] eenzijdige acties ondernemen, als ze wettelijk en vereist zijn'', zo zei Primakov na een bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie, de voorzitters van beide Kamers van het parlement en de chef van de presidentiële staf over de situatie in Tsjetsjenië. Maar, zo voegde hij daaraan toe, ,,we zullen niet toestaan dat er een grote oorlog uitbreekt. Die is er niet en die zal er niet komen.''

De spanning tussen Rusland en Tsjetsjenië is weer opgelopen na de ontvoering, eind vorige week, van een Russische generaal, Gennadi Sjpigoen, die op het vliegveld van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny uit het vliegtuig naar Moskou werd gehaald toen het toestel al naar de startbaan taxiede. Rusland haalde daarop alle Russische vertegenwoordigers weg uit Tsjetsjenië en dreigde met sancties als Sjpigoen niet onverwijld zou worden vrijgelaten.

De ontvoering van Sjpigoen, waarvoor niemand de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, is naar alle waarschijnlijkheid het werk van Sjamil Basajev, een van de Tsjetsjeense krijgsheren die zich in de oorlog tegen Rusland heeft onderscheiden, maar die zich – met de meeste van zijn collega's – sindsdien heeft afgekeerd van de gematigde Tsjetsjeense president Aslan Maschadov. De meeste Tsjetsjeense krijgsheren eisen de invoering van de islamitische wetgeving in Tsjetsjenië. De tegenstellingen tussen Maschadov en de krijgsheren zijn zo hoog opgelopen dat in Tsjetsjenië een burgeroorlog dreigt.

Maschadov heeft zijn critici beschuldigd van de ontvoering van Sjpigoen, die zou zijn bedoeld om Rusland tot een oorlog tegen Tsjetsjenië te provoceren. Hij riep gisteren de leiders van de Tsjetsjeense politie en geheime diensten bijeen en gaf opdracht op te treden tegen de diverse krijgsheren, die met hun gewapende milities het land onveilig maken. ,,Zet zonodig Basajev in de gevangenis. Deze mensen bekommeren zich niet om de behoeften van het volk. We hebben twee jaar oorlog gevoerd, en we willen niet opnieuw oorlog'', aldus de president.

Ex-generaal Aleksandr Lebed, de gouverneur van Krasnojarsk, die in 1996 het vredesakkoord met de Tsjetsjenen opstelde, waarschuwde gisteren tegen een nieuwe oorlog tegen Tsjetsjenië, omdat die niet tot Tsjetsjenië beperkt zou blijven, maar de hele noordelijke Kaukasus zou omvatten: de Russische republieken Noord-Ossetië, Dagestan en Ingoesjetië en de regio Stavropol. Ook Azerbajdzjan zou erbij betrokken worden, omdat de Lezgiërs, in Dagestan, van de oorlog gebruik zouden maken om zich te verenigen met de Lezgiërs in het noorden van Azerbajdzjan, aldus Lebed. (AFP, Reuters)