Rushdie geëerd in Italië

De schrijver Salman Rushdie heeft gisteren een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Turijn. De plechtigheid viel samen met het bezoek van de Iraanse president Mohammed Khatami aan Italië. ,,Puur toeval'', aldus Rushdie, over wie door de vroegere leider van Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeiny, de fatwa is uitgesproken, een oproep om de schrijver te vermoorden. Khomeiny vond Rushdies boek De Satanische Verzen godslastering. Rushdie grapte gisteren dat er geen ontmoeting met president Khatami op de agenda stond en dat hij zo min mogelijk met Iran te maken wilde hebben. De schrijver zei de gematigde koers van Khatami niettemin ,,hoopgevend'' te vinden. Khatami heeft in Rome gezegd dat hij het spijtig vindt dat Europese landen in Rushdie een persoon aanmoedigen ,,die de gevoelens van meer dan één miljard moslims heeft ontheiligd''. (AP)