Portiers in Amsterdam frauderen op grote schaal

Horecaportiers in Amsterdam hebben de afgelopen drie jaar in totaal twaalf miljoen gulden niet opgegeven aan de belastingdienst. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam (RIF), een samenwerkingsverband van politie, justitie, de belastingdienst, het GAK en de sociale dienst Amsterdam.

In totaal werden 184 portiers (Amsterdam telt er iets meer dan tweehonderd) en 74 horecagelegenheden onderzocht. Ongeveer negentig procent van de portiers bleek zijn fooien niet op te geven aan de belastingdienst. Twintig procent ontvangt naast hun baan een uitkering: in totaal ontvingen zij de afgelopen drie jaar ten onrechte 360.000 gulden van de socale dienst en het GAK.

Ook beveiligingsdiensten zijn aan een onderzoek onderworpen. Het RIF concludeerde dat van fraude op grote schaal in deze branche geen sprake is. Wel werden overtredingen van de Wet op de Weerkorpsen, de identicatieplicht voor beveiligers en het ontbreken van de nodige vergunningen geconstateerd.