Olie fors omhoog, Elsevier keldert

De stijging van de olieprijs is vanmorgen direct opgepikt op het Damrak. Koninklijke Olie maakte een enorme sprong op de Amsterdamse effectenbeurs. Het zwaarste fonds van de beurs, dat doorgaans geen grote koersschommelingen kent, steeg bijna 7 procent. Rond het middaguur waren de 'olies' 45,85 euro waard, 2,95 euro meer dan een dag eerder.

De stijging ging gepaard met flinke omzetten in het oliefonds. Ook een oliegerelateerd fonds als IHC Caland pikte een graantje mee: plus twee euro op 29,00. Hetzelfde gold voor Fugro, dat door het olienieuws acht eurodubbeltjes won op 17,80 euro.

Mede door de vraag naar Koninklijke Olie ging de index omhoog. De AEX-index stond 4,23 punten hoger op 524,89. In de meeste omringende landen stegen de beurzen ongeveer net zo snel. Ze reageerden op het record van de Dow Jones van een dag eerder, de hogere olieprijs en de dollar, die bijna een cent hoger noteerde op 2,02 gulden.

Supermarktketen Ahold deed het goed. Het fonds daalde de afgelopen dagen nadat het een verliesgevende Amerikaanse keten had overgenomen, maar na een positief analistenrapport steeg het donderdag een volle euro naar 33,40 euro. Branchegenoot Laurus (het voormalige De Boer Unigro) daalde vanmorgen vijf eurodubbeltjes naar 23,60.

De gebeten hond was Elsevier. Op het nieuws van de lagere winst, waarvoor overigens eerder gewaarschuwd was, vloog het fonds omlaag. Halverwege de handelsdag stond de uitgever een 0,95 euro (6,9 procent) lager op 13,25 euro. Elsevier had geen winstdaling gerapporteerd sinds 1980. Ook Wolters Kluwer, dat een winststijging van 18 procent over 1998 rapporteerde, ging omlaag met 3,4 procent tot 172 euro. Uitgever VNU steeg daarentegen vanmorgen met 1,7 procent tot 36,25 euro.

Ook Van der Moolen kreeg onder uit de zak. De aandelen- en optiehandelaar zag de winst weliswaar stijgen, maar dat was voor een groot deel te danken aan een overname, waarvoor nieuwe aandelen zijn uitgegeven. Het fonds dook 5,40 euro omlaag naar 61,75 euro.

De obligatiemarkt lag er vrij rustig bij. De meeste staatsobligaties daalden enkele dubbeltjes. Het rendement op de tienjarige bedroeg 4,18 procent.