`Öcalan is doodziek'

De Italiaanse regering heeft gisteravond het ,,dringende verzoek'' aan Turkije gedaan om advocaten toe te laten bij de Koerdische leider Abdullah Öcalan. Het Italiaanse verzoek volgt op geruchten dat de gezondheidstoestand van Öcalan, die vastzit op het Turkse gevangeniseiland Imrali, is verslechterd.

De Italiaanse premier Massimo D'Alema en de minister van Buitenlandse Zaken Lamberto Dini hebben er bij Turkije op aangedrongen om in ieder geval de Italiaanse advocaten van Öcalan bij de Koerdische leider toe te laten. In het advocatenteam van Öcalan zitten twee Italiaanse parlementsleden, Giuliano Pisapia en Luigi Saraceni.

Woensdagmiddag dook op de Griekse radio het gerucht op dat öcalan door een hartaanval was getroffen. Italiaanse media namen het gerucht over, maar benadrukten dat er geen bevestiging van is. Ahmet Yaman, woordvoerder van de ERNK, de politieke tak van Koerdische Arbeiderspartij PKK, zei gisteren niettemin te vrezen voor ,,de fysieke eliminatie van Öcalan, aangezien een proces te vervelend is voor Ankara''.

Ahmet Zeki Okcuoglu, één van Öcalans advocaten, voegde hieraan toe dat hij voor een als zelfmoord gecamoufleerde executie van zijn cliënt vreesde. ,,Ik kan met zekerheid bevestigen dat Öcalan bloot staat aan intense psychologische druk'', aldus de advocaat.

De beschuldigingen aan het adres van Turkije volgen een dag nadat de inhoud bekend werd van een Turks memorandum aan het Europese hof voor de rechten van de mens. Volgens dat memorandum wordt Öcalan goed behandeld en is zijn gezondheid goed.

Intussen blijft de situatie in Turkije gespannen. Dinsdag en woensdag kwam het tot gevechten tussen het Turkse leger en Koerdische rebellen in Zuid-Oost Turkije, waarbij elf rebellen en één Turkse soldaat werden gedood, aldus het Turkse leger. Gisteren ontploften twee bommen in Istanbul. Volgens de plaatselijke autoriteiten is er bij de aanslagen één dode gevallen en zijn acht mensen gewond geraakt. Het Turkse dagblad Hürriyet werd vanochtend gebeld door een anonieme man, die de aanslagen opeiste namens het Nationalistische Koerdische Wraak Team. De beller beschuldigde de PKK van ,,passiviteit'' en dreigde met meer aanslagen. Volgens politieke analisten zijn dit de eerste tekenen van verdeeldheid binnen de PKK, sinds Öcalan vorige maand werd opgepakt.

(Reuters, AFP, AP)