NMB-topman Baar wordt niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft besloten directievoorzitter A. Baar van het bouwbedrijf NBM-Amstelland niet te vervolgen wegens betrokkenheid bij het beursfraudeschandaal. Het gerechtelijk vooronderzoek is inmiddels beëindigd, zo maakte het concern vanochtend bekend.

In een persbericht laat de raad van commissarissen van NBM-Amstelland weten opgelucht te zijn dat de bestuursvoorzitter niet wordt vervolgd. ,,Wij zien hierin een bevestiging van ons in december 1997 uitgesproken vertrouwen in de heer Baar en in zijn functioneren als bestuursvoorzitter'', aldus de commissarissen.

Bij het Openbaar Ministerie was vanochtend niemand beschikbaar voor een bevestiging.

De advocaat van Baar noemt het staken van de vervolging een goede zaak. ,,Dit onderschrijft wat mijn cliënt vanaf de eerste minuut heeft beweerd, namelijk dat hij niet betrokken is geweest bij enige malversatie. De door Justitie vermeende coderekening is niet gevonden'', zegt mr. R. Verbunt.

Baar, die NBM-Amstelland in mei wegens gezondheidsklachten gaat verlaten, werd op 2 december 1997 aangehouden. Justitie verdacht hem van witwassen en valsheid in geschrifte. Hij zou onder meer een geheime coderekening hebben aangehouden bij Gestion, het commissionairshuis van beurshandelaar (en verdachte) Adri S.. Ook verdacht Justitie hem ervan aandelen NBM te hebben ontvangen in ruil voor voorkennis over het bouwbedrijf. Verbunt bespreekt binnenkort met zijn cliënt of Baar een schadeclaim indient.

Het onderzoek naar grootschalige fraude op de Amsterdamse beurs (Operatie-Clickfonds) begon eind oktober 1997 met een inval bij een aantal commissionairshuizen. Tegelijkertijd werd een aantal beurshandelaren opgepakt. Justitie verdenkt hen onder meer van belastingfraude, valsheid in geschrifte, witwassen en misbruik van voorkennis.