Moya bedreigt koppositie van Pete Sampras

De koppositie van tennisser Pete Sampras op de wereldranglijst wankelt. Zijn nederlaag tegen de Spanjaard Mantilla in de tweede ronde van het Super-Ninetoernooi in Indian Wells heeft zijn eerste plaats in gevaar gebracht. ,,Deze nederlaag komt hard aan'', zei Sampras vanmorgen na zijn partij waarin hij 54 onnodige fouten maakte. ,,Ik had geen vertrouwen. Het was koud, de bal was zwaar. Ik kon mijn ritme niet te pakken krijgen.''

De zege van Mantilla stelt zijn landgenoot Carlos Moya in staat de nieuwe nummer één van de wereld te worden. Moya, als vierde gerangschikt, won met 7-6 en 6-4 van Jim Courier. De Spaanse tennisser, winnaar van Roland Garros, moet in Indian Wells wel de finale bereiken om de machtsgreep te kunnen doen. ,,Ik denk dat het kan lukken. Maar ik moet de nummer één-positie op de baan vergeten en mij op het spel blijven concentreren.''

Ook Jevgeni Kafelnikov, Pat Rafter en Alex Corretja hadden een aanval op de koppositie van Sampras kunnen doen. Kafelnikov en Rafter werden echter in hun openingspartij uitgeschakeld en Corretja ging in de tweede ronde onderuit tegen de Australiër Mark Philippoussis.

Twee Nederlanders, Richard Krajicek en Jan Siemerink, bereikten vannacht de derde ronde in Indian Wells. Eerder was Sjenk Schalken daar ook al in geslaagd. Krajicek, als achtste geplaatst, had veel moeite met de Amerikaan Jan-Michael Gambill. Hij verloor de eerste set in de tiebreak, maar won daarna met tweemaal 7-5 de partij.

Siemerink, die naar de 32ste plaats van de wereld is afgezakt, had in de tweede ronde Andre Agassi als opponent verwacht, maar de Amerikaan meldde zich af met een hamstringblessure. Daarom kwam nu een lucky loser, de Braziliaan Fernando Meligeni, tegenover de Nederlander te staan die met 6-4, 2-6 en 6-4 won. In de volgende ronde treffen Krajicek en Siemerink elkaar. Schalken speelt tegen de Braziliaan Kuerten die een stunt uithaalde door Kafelnikov uit te schakelen.

Paul Haarhuis verdween uit het toernooi tegen de Amerikaan Chris Woodruff. De Nederlander, die zich via het kwalificatietoernooi had geplaatst, verloor de tiebreak van de eerste set met 11-9. De tweede set werd 6-3 voor Woodruff.

Ook bij de vrouwen werd de als eerste geplaatste speelster uitgeschakeld. Martina Hingis verloor in de kwartfinale in twee sets van Chanda Rubin (6-3, 7-6). ,,Ze speelde een ongelooflijke partij. Ik was steeds een stap te laat'', zei Hingis.