Microsoft kan software toch scheiden

Het computerconcern Dell heeft softwaregigant Microsoft mogelijk onbedoeld in de problemen gebracht. Topman Michael Dell zei gisteren in een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post dat het mogelijk is het besturingsprogramma Windows geleverd te krijgen zonder Microsofts Explorer, een zoekprogramma voor het Internet. Dell, oprichter van de snelste groeier op de pc-markt, zei dat zijn klanten bij de aankoop van computers kunnen kiezen voor Windows-software met of zonder Explorer, of zelfs met het zoekprogramma van Microsoft concurrent Netscape.

Microsoft heeft tot nu toe altijd beweerd dat er geen ontkoppeling van Windows en Explorer mogelijk is zonder dat er technische problemen optreden. Reden voor het Amerikaanse ministerie van Justitie en negentien staten in de VS om een proces aan te spannen tegen Microsoft. Dit gebeurde na klachten van concurrenten dat het concern zijn dominante positie op de softwaremarkt zou misbruiken. Het proces is anderhalve week geleden voor ten minste zes weken stilgelegd. (ANP)