Libiërs in Parijs veroordeeld

Zes Libiërs zijn door een Franse rechtbank bij verstek tot levenslang veroordeeld in verband met de aanslag in 1989 op een Frans vliegtuig, waarbij 170 mensen omkwamen. Het vliegtuig, een DC10 van de Franse maatschappij UTA, was onderweg van Brazzaville naar Parijs en explodeerde boven Niger. Franse onderzoekers hebben op basis van de resten van het vliegtuig een reconstructie gemaakt van de toedracht en kwamen tot de conclusie dat er een bom verstopt zat in een koffer in het bagageruim. Libië heeft geweigerd de verdachten uit te leveren.

Onder de veroordeelden is een zwager van de Libische leider Gaddafi, die beschouwd wordt als de tweede man van de Libische veiligheidsdient. Over het motief bestaat nog steeds onduidelijkheid. Het zou een aanslag kunnen zijn geweest op een tegenstander van het bewind van Gaddafi, van wie (ten onrechte) vermoed werd dat hij aan boord was. Ook kan het een reactie zijn geweest op spanningen tussen Tripoli en Parijs over Tsjaad, waar Franse en Libische troepen in de jaren zeventig en tachtig regelmatig schermutselingen hadden. Nabestaanden van de slachtoffers willen dat de internationale gemeenschap druk uitoefent op de Libische autoriteiten om het vonnis uit te voeren. Libië staat onder grote internationale druk de twee verdachten van de aanslag op de PanAm Boeing boven het Schotse Lockerbie in 1988 uit te leveren om voor een rechtbank te verschijnen. (AP, AFP, Reuters)