Lange weg naar dubbel voor Feyenoord

Trainer Leo Beenhakker moest gisteravond voor de derde achtereenvolgende keer, zoals hij het zelf omschreef, ,,de pacemaker op honderd zetten'' om de bloedstollende momenten van zijn elftal te overleven. Na de competitiewedstrijden tegen Heerenveen en De Graafschap hield Feyenoord in het bekerduel met Vitesse opnieuw de spanning er tot het laatste moment in. Een 1-0 voorsprong werd in de negentigste minuut nogal verrassend uit handen gegeven en pas in de verlenging konden de Rotterdammers tegen tien tegenstanders alsnog de plaats in de halve finale veilig stellen (2-1).

De aardige ontknoping verbloemde het armetierige niveau van de negentig minuten die eraan voorafgingen. Statisch voetbal, weinig kansen, massaal balverlies, het leek wel of er twee café-elftallen aan het werk waren. En het waren toch echt de koploper en de nummer twee uit de competitie. Als de stand zo blijft zijn zij derhalve ook de twee ploegen die zich rechtstreeks plaatsen voor de Champions League. Als de ontmoeting van gisteravond een representatief beeld gaf van het niveau in de eredivisie is het Nederlandse voetbal schrikbarend afgegleden. ,,Ho, ho, het was een bekerwedstrijd'', reageerde Beenhakker. ,,Dit waren bovendien twee ploegen waarmee het de laatste weken wat minder gaat.''

Ook Vitesse-trainer Neumann vond het spelpeil niet zo dramatisch. De wedstrijd had toch een goed einde gekregen. Alleen in de eerste helft speelde Vitesse volgens Neumann te behoudend. Hij hanteerde kennelijk Duitse maatstaven bij zijn beoordeling. De rode kaart die Goossen ontving wegens een brute aanslag op de achillespezen van Kornejev was volgens de trainer overdreven. Eerder had dezelfde verdediger geprobeerd de hielen van Cruz van achteren door te zagen en was daarbij nog vrijuit gegaan. Arbiter Temmink constateerde zelfs geen obstructie.

Cruz incasseerde gisteravond meer dan hij uitdeelde. Volgens Beenhakker was dat zondag in Doetinchem tegen De Graafschap ook al het geval geweest, hoewel Cruz daar zelf een trappende beweging maakte naar Redeker. Die bleef ook zonder gevolgen. Beenhakker: ,,En dat blijft zo want de scheidsrechter heeft het voorval wel gezien maar het niet nodig geacht om er consequenties aan te verbinden. Dan kan de aanklager niets doen. Waar praten we trouwens over? Cruz kwam hier maandagochtend op krukken binnenstrompelen, hij was gesloopt. Als je de benen van die jongen zag, dat wil je niet weten. Bloeduitstortingen, open wonden. Toen hij in deze wedstrijd weer een paar flinke trappen kreeg zei ik: `Finito, kom maar naar de kant'.''

Het lijkt erop of de arbitrage de afgelopen weken de teugels flink laat vieren. Beenhakker: ,,Je hebt van die actie-maanden. Dan wordt er een week of vier de Schwalbe aangepakt, dan weer is de trap van achteren aan de beurt. Met consequent fluiten heeft het niets te maken. En we weten allemaal wat er met de carrière van Van Basten is gebeurd.''

Het deed niets af aan het feit dat Feyenoord gisteravond niet in goeden doen was. De torenhoge favoriet voor de landstitel liet de bal nog wel het beste rondgaan, maar het aantal kansen dat werd afgedwongen was minimaal. Het kampioenschap kan Feyenoord niet meer ontgaan, maar de `dubbel' lijkt nog ver weg. Het lot was de Rotterdammers namelijk niet gunstig gezind, zo constateerde Beenhakker tot zijn leedwezen. Op een van de beeldschermen in De Kuip zag hij Van Gastel bij de loting een koker met de winnaar van FC Zwolle-Ajax (nieuwe datum woensdag 24 maart) uit de glazen bak grijpen.

,,Lekker geloot aanvoerder'', schamperde Beenhakker. ,,Nog wel in de Arena ook. Jij speelt de volgende wedstrijd niet.'' Dat klopt, want Van Gastel is voor de competitiewedstrijd van volgende week woensdag tegen Cambuur geschorst. Aangezien PSV thuis tegen Fortuna speelt, bestaat de kans dat Feyenoord na Ajax ook PSV moet verslaan om de beker te veroveren.

Enkele meters verwijderd van Beenhakker legde Vitesse-voorzitter Aalbers uit dat zijn club niet in paniek raakt na de uitschakeling. Een prijs is dit seizoen niet de belangrijkste doelstelling. ,,Het gaat er ons om dat Vitesse structureel gaat meedoen met de top van Nederland. Er zijn vier clubs (Feyenoord, Ajax, PSV en Vitesse, red.) die qua niveau in aanmerking komen voor drie plekken in de Champions League. Wij willen daar bij horen.''

Voorwaarde voor dit ambitieuze streven is natuurlijk dat de selectie op peil blijft. Aalbers zegt dat hij zijn huiswerk goed heeft gedaan. Zongo is in zijn ogen de nieuwe Weah. De pas 18-jarige speler uit Burkina Faso, die al meer dan twintig A-interlands achter zijn naam heeft staan, was inderdaad de beste speler van het veld. ,,Hij kreeg aanvankelijk niet eens een arbeidsvergunning'', zegt Aalbers. ,,Hij spreekt al Nederlands en is net als de Ghanees Amoah opgenomen in een pleeggezin. Machlas staat nog twee jaar onder contract. Voor hem kunnen we vragen wat we willen. Afgelopen zomer heb ik zonder enige discussie een bod van 12.5 miljoen dollar afgeslagen. Verder beschikt Vitesse momenteel over de beste jeugdopleiding van Nederland.''