Internationale beurzen

LONDEN

De beurs van Londen brak vanmorgen een tussentijds record voor de FTSE-100 op 6360,3 punten, maar kon dat niveau niet vasthouden. Rond het middaguur volstond een stijging van een procent tot 6312,7 punten. Aandelen van beleggingsinstellingen waren sterk na een bod van Prudential op branchegenoot M&G. De aantrekkende olieprijs trok aandelen BP Amoco en Shell mee. De oliesector was verantwoordelijk voor ruim tweederde van de stijging van de beursindex.

FRANKFURT

Met klem ontkende krantenberichten dat bondskanselier Schröder binnen het kabinet met opstappen heeft gedreigd als zijn coalitie doorgaat met `anti-bedrijfspolitiek' zorgden voor een nerveuze stemming onder beleggers. Daardoor kon de DAX-index niet vol profiteren van het record van Wall Street gisteravond. De index stond halverwege de handel 0,7 procent hoger op 4756 punten.

PARIJS

De aandelen van Paribas en Société Générale waren ijzersterk vanmorgen, na het verassende overnamebod van BNP gisteren. Ook Elf en Total deden het goed op basis van de prijsstijging die ruwe olie doormaakt. De olie- en banksectoren domineerden de handelsvolumes op de Parijse beurs en de CAC-40 index steeg desondanks matig, met bijna een half procent tot 4162,31 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen een winstje geboekt van 0,15 procent met een Nikkei-gemiddelde dat steeg met 22,14 punten tot 15,502,14. De winst had een stuk groter kunnen zijn als Sony niet hard was gedaald. De voorgaande dagen steeg het aandeel Sony sterk na de sanering die het concern bekendmaakte, maar het effect van die sanering lijkt voor de beleggers te zijn uitgewerkt. Ook Nissan moest flink inleveren nadat woensdag duideljk was geworden dat DaimlerChrysler niet verder onderhandelt over een deelneming.

De beurs van Zuid-Korea deed het beter met een stijging van 2,2 procent. In Australië kwam de beursindex met een winst van 0,7 procent uit op een record. Hongkong was halverwege de handel bijna een procent omhoog, maar moest als gevolg van winstnemingen uiteindelijk genoegen nemen met een daling van 0,8 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft gisteren een nieuw record geboekt. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 79,08 punten tot 9772,84. Het vorige record is van afgelopen vrijdag met 9736 punten. Vooral de oliefondsen deden het goed als gevolg van een stijging van de olieprijs.

Aandelen van de oliemaatschappijen gaven de richting aan. Op 23 maart komen de OPEC-landen bij elkaar. Woensdag liet de Saudische minister van olie, Ali Naimi, weten te verwachten dat daar afspraken over beperking van de olieproductie uit voort kunnen komen. Daarop gingen de olieprijzen omhoog. In New York bereikte de olieprijs het hoogste peil van de laatste vijf maanden.