IGOR MARKEVITSJ

Een opname op 78-toerenplaat, enkele schamele radioregistraties. Dat was tot voor kort alles wat op geluidsdrager restte van het eigen werk van de Italiaans-Russische componist Igor Markevitsj (1912-1983). Het Gelders Orkest besloot hier iets aan te doen. Geleid door Christopher Lyndon-Gee legt het orkest nu Markevitsj' symfonische oeuvre vast op acht cd's voor het label Marco Polo. Vier hiervan zijn intussen verschenen; de eerste werd vorig jaar genomineerd voor een Grammy Award in de categorie `best orchestral performance'.

Markevitsj was (naast Strawinsky) de `Tweede Igor' die in het Parijs van de jaren dertig opzien baarde met scabreuze toonwerken. Impresario Diaghilev was de ontdekker van de indertijd 17-jarige hemelbestormer die het modernisme van zijn tijd met grote gulzigheid dronk. Markevitsj vlocht meerdere toonsoorten door elkaar, schreef delicate kwarttoon-passages, was een meester van het metrisch raffinement en orkestreerde onbevangen de hartstochtelijkste symfonische zweepslagen. Tot hij 29 werd. Een ernstige mentale en fysieke crisis deed zijn nog nauwelijks tot werkelijke wasdom gekomen compositorisch genie stokken. Markevitsj legde zich nadien louter toe op het dirigeren (hij debuteerde op 18-jarige leeftijd bij het Concertgebouworkest). Zijn eigen partituren weerde hij daarbij consequent van de lessenaars. Pas op hoge leeftijd nam hij deze weer ter hand.

Er is in het verleden vaker geprobeerd het werk van Markevitsj opnieuw ingang te doen vinden, onder meer door het Residentie Orkest. Nooit eerder was deze poging echter zo omvattend en zo consciëntieus als bij het Gelders Orkest. Het gezelschap, op de cd's luisterend naar de internationale naam Arnhem Philharmonic Orchestra, betoont zich onder Christopher Lyndon-Gee een bevlogen pleitbezorger voor de gecompliceerde muziek van Markevitsj. En daarmee zet het een internationale standaard.

Igor Markevitsj Complete Orchestral Music (Marco Polo). O.l.v. Christopher Lyndon-Gee besluit het Gelders Orkest het Markevitsj-project vanavond in De Vereeniging Nijmegen. Aanvang 20.15 u.