HTML

Alle websites zijn opgebouwd uit HTML (HyperText Markup Language), een heel eenvoudige opmaaktaal. Een witregel wordt bijvoorbeeld weergegeven met de code , een tekst vet maken gaat met . De basismethode om een site te maken is het handmatig invoeren van de codes in een tekstverwerkingsprogramma als Word of zelfs kladblok en het document op te slaan met de extensie .html. De basismethode is eenvoudig en voor beginnelingen zeker aan te raden, aangezien ze zeer nauwkeurig is. Maar de methode schrikt nogal eens af door de ogenschijnlijk onoverzichtelijke brij van codes. Eventueel kan bij het maken van een webpagina een hulpprogramma worden gebruikt dat de codes overzichtelijker presenteert, zoals het handige Homesite tucows.a2000.nl. Een andere, maar onnauwkeurige oplossing is het gebruik maken van zogenoemde wysiwyg-programma's, ofwel `what you see is what you get'. Hierbij zet het programma handelingen automatisch om in HTML. Een voorbeeld van een wysiwyg-programma is Netscape Composer. Veel wysiwyg-programma's zijn kosteloos te downloaden (meer informatie: www.pi.net/specials/editors).

Bij het maken van websites is van groot belang dat er nauwkeurig wordt gewerkt. Als er één code ontbreekt of verkeerd is ingetypt, kan dat betekenen dat de hele pagina niet in beeld komt. Wie goed wil leren html'en kan allerhande gidsen raadplegen. Een handige is : html.bart.nl.