HELDEN VAN TOEN

,,Er zijn nog altijd mensen die niet in kabouters geloven'', schreef striptekenaar Jean Dulieu ooit, ,,Hoe is het mogelijk hè? Ik heb zelf altijd geweten dat ze bestonden.'' En omdat die wezentjes bestonden, kon hij ze makkelijk natekenen, tussen 1955 en 1964 als hoorspel en sinds 1964 in de poppenserie Paulus de Boskabouter. De NTS (een voorloper van de NOS) zond 39 afleveringen van tien minuten uit.

Dulieu deed de stemmen van de meeste poppen: de wijsneuzige Paulus de Boskabouter, de schelle Eucalypta de Heks, Saloma de Raaf, Gregorius de Das en ook de bassende Oehoeboeroe de Uil. De decors maakte hij zelf, tot en met de kleine houtblokjes toe. Zijn dochtertje Dorinde deed de stem van het elfje Priegeltje, en samen met Dulieu's vrouw hanteerde ze de poppen.

,,Paulus wint het altijd van Eucalypta'', zei Dulieu in zijn laatste interview in 1981. ,,In feite is zij de hoofdpersoon en Paulus de katalysator.'' Paulus vond hij té braaf en verstandig. ,,Ik vind die heks oneindig veel boeiender. Lekker slecht is zo mieters.''

Dit is het slot van een korte serie over klassieke kinderprogramma's. De tentoonstelling `Mediakids' is tot eind januari 2000 te zien in het Nederlands Audiovisueel Archief te Hilversum.