Groot-Brittannië

London, The Rough Guide

De nieuwste, bijgewerkte versie van de Rough Guide van Londen ligt sinds vorige week in de boekwinkel. Een onmisbare gids voor diegene die op zoek is naar onbekende details van de stad, naar een rustige Bed & Breakfast, de hipste wijk, een grappige anekdote over een verborgen plein, het meest authentieke Indiase restaurant of naar serieuse achtergrondverhalen over historische gebouwen. London, The Rough Guide ISBN 1-85828-404-X

Speer

Even lijkt het erop dat Albert Speer, architect, meester-strateeg en rechterhand van Adolf Hitler, in het toneelstuk Speer het gelijk aan zijn kant krijgt. Even is er sympathie voor de man die volhoudt `dat alles wat hij deed in dienst stond van zijn architectuur'. De Duitse acteur Klaus Maria Brandauer heeft het publiek in zijn macht. Maar zijn tegenspeler zet hem onverwacht met beide benen op de grond: Speer was een niets en niemand ontziende man die maar om een ding gaf, roem en macht voor Speer. T/m 27 maart Klaus Maria Brandauer als Speer in het Almeida Theater, Islington, Londen. Ma t/m za 19u30 uur & za 15u. Metro Angel.

Double Game

De Franse Sophie Calle (1953) heeft het bespioneren van andermans levens tot kunst verheven. Zo fotografeerde zij, in de gedaante van kamermeisje, beslapen hotelbedden, een eenzaam (vies?) onderjurkje en de inhoud van de koffers van gasten. Als een paparazzo achtervolgde zij volstrekte vreemdelingen en maakte dagboeken met bijbehorende grofkorrelige foto's van hun tijdverdrijf. Het voyeurisme van Calle beperkt zich niet tot de muren van het Londense Camden Arts Centre: gewapend met bloknoot en pen achtervolgt zij ook de bezoekers van haar eigen tentoonstelling! T/m 28 maart in de Double Game in Camden Arts Centre. Di t/m do 11-19u; vr t/m zo 11-17u30. Metro Finchley Road. Gratis.

En verder

Toneelstuk Copenhagen in het Duchess Theater, Londen 00-441714945075; vanaf vandaag grote overzichtstentoonstelling van het werk van schilder Jackson Pollock en t/m 2 mei Francis Bacon: Works on Paper and Paintings, beide in de Tate Gallery 00-441718878000; t/m 25 april in de National Gallery portretten van Ingres 00-441718393321; t/m 11 april Patrick Caulfield in de Hayward Gallery 00-441719283144; Picasso & Photography: The Dark Mirror t/m 28 maart in de Barbican Art Gallery 00-441713827105.