Groningen wil dependance van fotomuseum

Het nieuwe fotomuseum, waarvoor zowel Amsterdam als Rotterdam in de race is, moet dependances buiten de Randstad krijgen. Dat stelt de stichting Noorderlicht in Groningen, organisator van de gelijknamige fotobiënnale, in een gisteren verschenen nota. Groningen kandideerde zich vorig jaar tevergeefs voor het fotomuseum, dat mogelijk is geworden door het legaat van 25 miljoen gulden dat de amateurfotograaf H. Wertheimer naliet aan het Prins Bernhard Fonds. Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur, die de bestaande nationale foto-instellingen subsidieert, heeft Amsterdam en Rotterdam gevraagd plannen te maken voor een nieuw instituut voor beeldcultuur, waarin film en nieuwe media zullen worden ondergebracht. Die plannen zullen volgens Noorderlicht leiden tot een onacceptabele concentratie van kennis en middelen. Behalve in Groningen zouden er dependances moeten komen in het oosten en zuiden van het land. De Groningse cultuurwethouder Wicher Pattje (PvdA) zegt bereid te zijn `substantieel bij te dragen` aan de oprichting van een Noordelijk fotocentrum op voorwaarde dat ook OCW eraan meebetaalt.

In haar nota kritiseert Noorderlicht tevens de combinatie van fotografie met film en nieuwe media in het beoogde instituut voor de beeldcultuur. ,,De fotografie moet eerst volwassen worden gemaakt voor er aan een huwelijk gedacht kan worden. Daar is het Wertheimer-legaat (...) ook voor bedoeld.''