FILMS

De Appel

De achttienjarige Samira Makhmalbaf kreeg het idee voor haar debuutfilm na het zien van een televisiereportage over een vader zijn tweelingdochters sinds hun geboorte opgesloten hield in huis. Humoristisch en ongedwongen, met behulp van authentieke gebeurtenissen en nagespeelde scènes legt zij het proces van hun resocialiatie vast.

Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: `t Hoogt.

Claire Dolan

Tweede film van regisseur Lodge Kerrigan schetst het leven van sjieke callgirl in een puntgaaf gefotografeerd glazen, bedriegelijk spiegelend New York. Katryn Cartlidge geeft deze Claire indrukwekkend ingetogen gestalte. Amsterdam: Desmet.

Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Het Venster. Utrecht: `t Hoogt.

L'Eternité et un jour

Met de Gouden Palm onderscheiden elfde film van Theo Angelopoulos laat stervende Griekse dichter (Bruno Ganz) door zijn verleden dwalen en ontdekken dat hij altijd net zo'n buitenstaander geweest is als een Albanees illegaaltje, over wiens lot hij zich ontfermt. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Gods and monsters

Mooi dramatisch portret van regisseur James Whale die bekend werd met zijn Frankenstein-films, die na zich uit de filmwereld te hebben terugetrokken worstelt met eenzaamheid, ouderdom en dood. Een rol waarvoor Ian McKellen - vilein, verward, grappig en goedmoedig - terecht voor een Oscar is genomineerd.

Amsterdam: Tuschinski 2. Breda: Mignon. Den Haag: Metropole 3. Groningen: Mignon. Rotterdam: Pathé 6. Utrecht: Studio.

Lola rennt

In de derde film van de Duitse regisseur Tom Tykwer, rent een roodharig meisje driemaal door Berlijn. De ene keer is ze op tijd om haar vriendje van een wisse dood te redden, de andere keer te laat en de derde keer is er weer een door het toeval ingegeven einde. Aanstekelijke collage van filmtechnieken; Lola rent zowel in kleur als zwart-wit, op video, op 35 mm en in een tekenfilm. In meer dan 9 theaters.

En verder

Abeltje in meer dan 82 theaters; Aprile Delft: Filmhuis Lumen; The Big Lebowski Amsterdam: The Movies. Deventer: Filmhuis De Keizer. Leiden: LAKcinema; Op eigen houtje Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis; Elizabeth in meer dan 11 theaters; Festen in meer dan 18 theaters; The Ice Storm Maastricht: Ciné K.. Stadskanaal: Smoky. Zaandam: De Fabriek; Lock Stock & Two Smoking Barrels Alkmaar: Provadja. Gouda: Filmhuis Gouda. Utrecht: City/Movies; A Perfect Murder Den Haag: Pathé Scheveningen; Madeline Amsterdam: The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Camera/Studio. Wageningen: Molenstraattheater; De Poolse Bruid Amersfoort: De Lieve Vrouw; Psycho Almelo: Preston Palace. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Bergen op Zoom: Roxy. Groningen: Pathé. Leiden: Trianon. Rotterdam: Lumière. Utrecht: Catharijne; Saving Private Ryan in meer dan 52 theaters; State of dogs Groningen: Poelestraat; The Truman Show Amsterdam: The Movies. Utrecht: City /Movies; Winter' 89 Amstelveen: Cinema Amstelveen.