Excuus Clinton voor rol VS in Guatemala

President Clinton, op rondreis door Centraal-Amerika, heeft gisteren in Guatemala zijn excuses aangeboden voor de Amerikaanse rol in de 36 jaar durende burgeroorlog aldaar, die ten minste 200.000 burgers het leven kostte.

Clinton zei gisteren: ,,Voor de VS is het belangrijk dat ik duidelijk zeg dat de steun voor legereenheden en inlichtingendiensten die zich bezighielden met bloedige en wijdverbreide onderdrukking (...) fout was.'' Clinton beloofde dat de VS zich in de toekomst als ,,parner en vriend'' van Centraal-Amerika zullen opstellen.

Clintons excuses kwamen voor een bijeenkomst met beide partijen van de ronde-tafelgesprekken, die in 1996 een eind maakte aan de burgeroorlog in Guatemala. Buiten klonk het rumoer van een anti-Amerikaanse betoging, die uit de hand liep nadat de demonstranten Amerikaanse vlaggen verbrandden. Bij aankomst in Guatemala-Stad moest Clinton een half uur in de Air Force One blijven zitten wegens een andere betoging.

Het excuus van Clinton heeft ook in El Salvador, dinsdag aangedaan bij Clintons driedaagse rondreis, veel waardering geoogst. De in de regio toch al sterke anti-Amerikaanse gevoelens zijn in Guatemala recentelijk nog eens verhevigd door de bevindingen van een Guatemalteekse waarheidscommissie, die vorige maand vaststelde dat 93 procent van de moorden op de Maya-indianen op het platteland aan het leger te wijten waren, en dat Amerikaanse legeradviseurs en de CIA assistentie verleenden.

Bovendien is er een controverse over het terugsturen van illegale immigranten uit de Verenigde Staten, die de verwoestingen ten gevolge van de tropische orkaan Mitch zijn ontvlucht. De VS beginnen volgende week met het deporteren van immigranten uit Guatemala en El Salvador, maar beloven dat massa-deportaties uitblijven. (AP, Reuters)