EU en VS praten over bananen

Europees commissaris sir Leon Brittan (Handel) en de Amerikaanse handelsvertegenwoordigster Sharlene Barshefsky hebben gisteren een uur lang telefonisch overleg gepleegd over het bananenconflict tussen de EU en de VS. Beide partijen willen de dialoog voortzetten, ondanks de geringe vooruitgang.

,,We blijven nog zwaar van mening verschillen over wat de Europese Unie moet doen om aan haar verplichtingen jegens de Wereldhandelshandelsorganisatie te voldoen'', aldus Barshefsky's woordvoerder Jay Ziegler.

In Brussel zei Brittans woordvoerder Negel Gardner dat de EU ,,elk mogelijk mechanisme'' gebruikt om het conflict op te lossen. De VS achten de aanpassing van het Europese importregime voor bananen, waartoe de EU in 1997 werd verplicht na een eerdere veroordeling door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) onvoldoende. Een WTO-arbitragepanel vroeg op 3 maart meer tijd (tot 12 april) voor beraad. De VS besloten toch eenzijdig voor 1 miljard gulden aan sancties te treffen door importeurs van Europese producten te vragen als voorlopige voorziening een importheffing van 100 procent apart te zetten. (Reuters, AFP)